U trendu

Opozicija traži da vlada proceni situaciju na severu i koordiniše aktivnosti sa saveznicima

Demokratska partija Kosova (DPK) zatražila je danas od vlade da proceni bezbednosnu situaciju na severu i preduzme akcije u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima, a isto su zatražile i druge opozicione stranke.

„DPK izražava duboku zabrinutost zbog današnjih tenzija u opštinama severnog dela Kosova, osuđujući sklonost nasilju grupa koje predvodi Srbija. Pozivamo vladu da proceni bezbednosnu situaciju i da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima preduzme akcije“, navela je u saopštenju DPK.

Takođe opoziciona partija Demokratski savez Kosova (DSK) osudila je tenzije na severu, zahtevajući od vlade koordinaciju sa saveznicima.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio da su tenzije na severu Kosova nerihvatljive, a kako je rekao, napadi i ranjavanje policajaca su teški i kažnjivi akti nasilja.

Haradinaj je u objavi na Fejsbuku pozvao kosovske Srbe da odustanu od nasilja i da „ne nasedaju na političke interese Aleksandra Vučića“, kojem se „politička moć trese“, a premijera Kosova Aljbina Kurtija je pozvao da bude oprezan i da ne preduzima akcije koje nisu koordinirane sa međunarodnim partnerima.

Novi gradonačelnici tri opštine na severu Kosova – Leposavić, Zvečan i Zubin Potok ušli su danas u opštinske zgrade, dan posle polaganja zakletve, uz pomoć intervencije policije koja je uklanjala demonstrante i barikade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.