U trendu

Opozicija u Kragujevcu traži lokalne izbore

Odbornička grupa Zajedno za Šumadiju pozvala je danas gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića da podnese ostavku i raspiše lokalne izbore u tom gradu, zbog „potpunog debakla“ aktuelnog gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) na izborima za Savete mesnih zajednica u Kragujevcu.

U saopštenju ZZŠ ocenjuje se da SNS, iako ima apsolutnu vlast u Kragujevcu i jaku stranačku infrastrukturu „više nema ni tri odsto podrške gradjana“.

„Gradonačelnik Radomir Nikolić, predsednik Skupštine Kragujevca Miroslav Petrašinović i njihovi najbliži saradnici više nemaju podršku ni svih članova Gradskog odbora, niti članova svoje stranke, a ponajmanje gradjana Kragujevca, što su pokazali najgori rezultati u istoriji izbora za Savete gradjana mesnih zajednica u Kragujevcu i najmanja izlaznost otkada se organizuju demokratski izbori u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

ZZŠ je pozvao predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da hitno reaguju „kako bi zaustavili sunovrat grada i zaštitili gradjane Kragujevca od bahatosti i samovolje manjine, koja vrši svu vlast u gradu, u okviru vladajuće koalicije“.

Opozicioni Pokret za naš grad u Skupštini Kragujevca saopštio da je gradska vlast izgubila legitimitet i da su privremene mere ili lokalni izbori jedino rešenje za Kragujevac.

Taj pokret je ocenio da je bojkot izbora za Savete gradjana mesnih zajednica bio odgovor na nezainteresovanost gradskih funkcionera za probleme gradjana.

„Izlaznost je svega šest odsto, a u pojedinim mesnim zajednicama i ispod jedan odsto, na izborima kojima je gradska vlast pobedila samu sebe, govori da je gradonačelnik Radomir Nikolić izgubio legitimitet da vodi grad i zastupa interese gradjana“, navodi se u saopštenju.

Izbore za članove Saveta MZ u Kragujevcu bojkotovale su sve opozicione stranke u lokalnoj skupštini.

Agencija Beta danas je od gradske uprave tražila podatke o rezultatima izbora za Savete, rečeno je da će rezultati novinarima biti prosledjeni danas, ali to do ovog trenutka nije učinjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar