U trendu

Opština Čajetina odlučila da ne učestvuje u postupku javnog uvida Parka prirode Zlatibor

Skupština opštine Čajetina danas je vanrednoj sednici odlučila da ubuduće ne učestvuju u postupku ranog javnog uvida povodom Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor, jer smatra da je taj plan protiv interesa gradjana te opštine.

Kako se navodi u saopštenju, opština će čekati odluku Ustavnog suda Srbije kome se obratila da oceni ustavnost i zakonitost Uredbe o proglašenju Parka prirode Zlatibor i Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da država svojim postupcima u vezi s Parkom prirode Zlatibor „otvara front prema čajetinskoj opštini“ i nastavlja pritiske i odluke koje nisu u interesu gradjana te opštine već su u interesu Srpske napredne stranke.

„Mi smo ovde ponovo iskazali svoj protest i mirnim putem pokušavamo da urazumimo odgovorne ljude u ministarstvima da i oni moraju da poštuju procedure, da zakoni moraju da važe i za njih, i da ne donose ovako važne odluke uredbama pod političkim pritiscima i očekuju da mi to sprovodimo“, kazao je Stamatović.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović kazao je da je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naložilo da se počne javni uvid Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode Zlatibor, a da ih nisu kontaktirali niti obavestili o sprovodjenju postupka.

Rajović je rekao da je problematično to što su granice Prostornog plana znatno proširene i da su obimnije od zone Parka prirode, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je država gazdovanje Parkom prirode poverila „Srbija-šumama“ koje su sa 50 odsto vlasnici tog područja, dok je preostala polovina zemljišta u svojini privatnih vlasnika, čiji interes uopšte nije zastupljen ovom odlukom.

„Imamo loša iskustva i ne želimo da učestvujemo u ovakvim odlukama. Mi ćemo se boriti i nadamo se da će posle ovoga doći do dogovora i pravih rešenja, kako za opštinu Čajetina, tako i za okolne opštine“, rekao je Rajović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.