U trendu

Organizatori 'Protesta protiv državnog kriminala' obavili ulaz Palate pravde u crveno platno

Organizatori „Protesta protiv državnog kriminala“ obavili su danas ulaz u Palatu pravde u crveno platno i na taj način simbolično poručili da se pravosudni sistem Srbije „nalazi u crvenoj zoni“.

Kako se navodi u saopštenju pokreta Ne davimo Beograd, jednog od ogranizatora, performans „Pravosudje u crvenom“ izveden je u sklopu najave protesta koji će se održati u subotu, 16. oktobra ispred Republičkog javnog tužilaštva, u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

„Povod za ‘Protest protiv državnog kriminala’ je enormna kriminalizacija našeg društva i očigledna umešanost državnog vrha Srbije u najteža krivična dela. Sa druge strane, tužilaštvo, sudovi, javni medijski servis i sve druge institucije koje bi morale da reaguju, ćute i dopuštaju da počinioci prolaze nekažnjeno“, navodi se u saopštenju.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović istakao je da niko od najviših državnih funkcionera „nije odgovarao za kršenje zakona čak i kada je očigledno da su uhvaćeni na delu“.

„Pravna država praktično ne postoji, a to ugrožava života svih nas. Jasno se vidi da zakon za jedne radi, a za druge ne“, rekao je Veselinović.

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da je cilj protesta da se pokaže da je „moguće da politička mafija bude izvedena pred lice pravde“, kao i da ohrabre tužilaštvo da se sprovodi zakon.

„Treba da ohrabrimo poštene, savesne i odgovorne ljude iz institucija ohrabrimo da rade svoj posao. Verujem da je naša snaga u slobodnim gradjanima koji žive u Srbiji. Pravda i istina su na našoj strani, verujem da ćemo pobediti“, ocenio je Zelenović.

Organizatori „Protesta protiv državnog kriminala“ su Pokret Ne davimo Beograd, Otvorena gradjanska platforma Akcija, ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta, Izbor za našu opštinu, Politička platforma Solidarnost i Čuvari/ke vatre.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.