U trendu

Oslobodjenje: Francuski kredit za metro Vučićeva trgovina za Kosovo

Pokret Oslobodjenje ocenio je danas da zaduživanje u Francuskoj za izgradnju beogradskog metroa dolazi u vreme kada ozbiljne države ne kupuju što im ne treba i „očigledno“ predstavlja trgovinu za Kosovo i Metohiju.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je finansiranje izgradnje metroa rešeno uz 80 miliona evra iz trezora Banke Francuske a da će ostatak biti obezbedjen preko komercijalnih banaka, iz Oslobodjenja su ocenili da „tako velika nabavka državnim novcem nije odobrena ovlašćenjima koje imaju ministri u vladi“ već da mora biti proverena na referendumu.

„Gradjani treba da odluče da li je trasa metroa o kojoj se govori prihvatljiva za većinu ili nije, da li su uslovi tendera jasni i da li je ova nabavka u ovom trenutku neophodna. Zašto? Pa gradjani će da vraćaju dugove i za troškove izvođača, a i za proviziju za obavljen posao, o kojoj se sve više govori“, naveo je Duško Kuzović iz pokreta Oslobodjenje.

Ocenio je da je „cinično i uvredljivo“ da gradjani budu isključeni iz svih odluka koje podrazumevaju novac a uključeni u „marginalne odluke kao što je izbor izgleda vagona“.

„Od trenutka uvodjenja vanrednog stanja do danas 6.000 računa domaćih preduzeća je blokirano. Naše firme se blokiraju i otpuštaju radnike jer naša vlada poslove u zemlji, koje finansira iz kredita koje će plaćati samo domaće stanovništvo, daje strancima. Do skora su se ovakve odluke nazivale veleizdajom“, naveo je Kuzović.

Predsednik Srbije sastaće se danas u Parizu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom a kako je najavljeno, razgovaraće o izgradnji beogradskog metroa kao i Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.