U trendu

Oslobodjenje o izjavi Godfrija: Nije normalno da ambasador javno podržava rastakanje zemlje …

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević kritikovao je danas ambasadora SAD Entonija Godfrija zbog izjave o „priznanju Kosova od strane Srbije“, navodeći da bi „u svakoj zemlji koja drži do sebe“ takvi stavovi bili osnov za otkazivanje gostoprimstva stranom diplomati na osnovu Bečke konvencije.

Reagujući na intervju u jučerašnjoj Politici u kom je ambasador SAD naveo da Vašington želi da vidi „obavezujući sporazum Srbije i Kosova zasnovan na medjusobnom priznanju“, lider Oslobodjenja je ocenio da „nije normalno“ da strani diplomatski predstavnik „javno podržava rastakanje zemlje domaćina“.

„Cinična je izjava ambasadora da ‘rešenja za Zapadni Balkan moraju doći od država Zapadnog Balkana’, posebno nakon što je, izdiktirao sva rešenja u formi naredjenja. Rešenje za Zapadni Balkan će biti poništenje svih nelegalnih sporazuma koje je potpisala vlada Aleksandra Vučića i baziranje budućih predloga na načelima Ustava Srbije i Rezolucije 1244“, ocenio je Djordjević a prenelo Oslobodjenje.

Navodeći da je intervju ambasadora „prepun hvalospeva prema politici Aleksandra Vučića i tobože divnoj klimi za poslovanje američkih kompanija u Srbiji“, Djordjević je ocenio da je „apsolutno jasno koja strana sila je postala glavni sponzor Vučićevog režima“.

„Svako sponzorstvo dolazi na naplatu, što nam govore i stavovi ambasadora prema kosovskom pitanju“, naveo je lider Oslobodjenja.

Dodao je da „osim odricanja od Kosova i Metohije“, SAD očekuju od „Vučićevog režima“ da ispuni i „druge zadatke“.

„Tu se nalazi i energetska diverzifikacija, što praktično znači odaljavanje Srbije od Rusije, kao i stvaranje mini-Šengena, što je ekonomska priprema za Veliku Albaniju“, naveo je Djordjević.

Ambasador SAD izjavio je za jučerašnju Politiku da je Srbija „privredna lokomotiva Zapadnog Balkana“ i „ekonomski lider u regionu“ ali i dodao da Vašington „godinama podržava proces koji vodi sveobuhvatnom i obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa“ Beograda i Prištine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.