U trendu

Oslobodjenje pita Vučića: Da li je dosije Srbije o Tačijevim zločinima završio u Prištini

 Pokret Oslobodjenje je danas pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je tačno da je dosije kojeg su srpske službe bezbednosti vodile još od ranih devedesetih godina o zločinima nekadašnjeg vodje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, „završio u Prištini“.

Predsednik Pokreta Mladjan Djordjević naveo je da je Tači „bezbednosno zanimljivo lice još od 1993. godine“, kada je postao član Dreničke grupe OVK i učestvovao u prvim terorističkim napadima na srpske policajce i civile.

„Na osnovu tog dosijea je 1997. u odsustvu osudjen na deset godina zatvora, a 2003. je podignuta optužnica naših organa za genocid. Sigurno je da se u Tačijevom dosijeu nalaze dokazi koji bi doprineli da se ovaj zločinac osudi“, naveo je Djordjević, preneo je njegov pokret.

Pitao je i da li je istina da je u „aferu curenja“ dokumenata o zločinima OVK umešan „predsednik jednog odbora Skupštine Srbije iz redova Srpske napredne stranke“.

„Pošto smo preneli informaciju da je oko 11.000 dokumenata i zahteva Medjunarodnog suda za zločine OVK, upućenih organima Srbije, završilo u Prištini, dobili smo mnoštvo informacija od časnih ljudi iz domaćih institucija i službi, koji su se javili da potvrde priču. Oni su nam ukazali na još neke detalje u vezi sa dokumentima koji su se volšebno našli u Prištini“, naveo je Djordjević.

Dodao je da je albanska strana uz pomoć predatih dokumenata „unapred saznala sve delove optužnice protiv lidera OVK i da su na vreme mogli da uklone dokaze“. 

„Još nismo dobili odgovore ni na pitanja o vezi dokumenata koji su završili u Prištini i ukidanja optužnice Milanu Radoičiću, kao i o ulozi Tonija Blera, Vučićevog savetnika i njegove supruge Čeri Bler, čiju advokatsku kancelariju Hašim Tači angažuje za odbranu, a koja je od nedavno i konsultant srpske vlade“, naveo je lider Oslobodjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.