U trendu

Oslobodjenje: Poslovanje Rio Tinto u Srbiji potpuno netransparentno

Predsednik pokreta Oslobodjenje Mladjan Djordjević saopštio je da je danas u Brezjaku posetio sedište kompanije Rio Tinto, kako bi se upoznao sa informacijama od javnog značaja u vezi sa projektom „Jadar“, ali da do sastanka nije došlo jer iz te kompanije niko nije želeo da razgovara.

„Pokret Oslobodjenje je medju prvima u Srbiji razgovarao i podržao predstavnike udruženja ‘Zaštitimo Jadar i Radjevinu’, koje se dugi niz godina bori za očuvanje života i domova lokalnog stanovništva lozničkog kraja. Protivimo se najavljenom otpočinjanju radova na vadjenju litijuma, za koje se očekuje da će prljavim tehnologijama da zagadi čitav ovaj kraj, ali i širu okolinu. Tako ovaj problem postaje problem i čitave Srbije“, naveo je Djordjević u saopštenju.

On je dodao da su predstavnici lokalnih ekoloških udruženja, „Zaštitimo Jadar i Radjevinu“, pokret Oslobodjenje i Srpski pokret Dveri danas ostali uskraćeni za razgovor i dobijanje informacija od javnog značaja, iako kompanija Rio Tinto utorkom i četvrtkom organizuje takozvane „Otvorene dane“.

„Projekat ‘Jadar’ je pod velom tajne, a glavnog krivca za negativne efekte iskopavanja treba tražiti pre svega u vlastima Srbije jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić rasprodaje zemlju. Pokret Oslobodjenje ističe da je zato važno da ovom problemu pristupimo ozbiljno i odbranimo našu zemlju“, dodao je on.

Djordjević je ocenio da je sve u vezi sa poslovanjem kompanije Rio Tinto netransparentno.

„Oni dolaze da u našoj zemlji kopaju našu rudu, a kriju informacije koje moraju i treba da budu dostupne svakom gradjaninu Srbije. Očigledno je da Rio Tinto laže i obmanjuje narod, a vlast to dozvoljava i na još jedan način izdaje vlastitu zemlju“, rekao je Djordjević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.