U trendu

Osmani: Na teritoriji Kosova nikada neće biti srpskih policajaca i vojnika

Predsednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je danas na kako je rekla „pretnje srpskih političara Kosovu“, koji su poručili da će razmotriti slanje 1.000 bezbednosnih snaga na Kosovo ocenom da na teritoriji Kosova nikada neće biti policajaca i vojnika iz Srbije.

„Hegemonistički san Srbije nikada se neće ostvariti“, napisala je Osmani na fejsbuku.

Dodala je da „otvorena pretnja policijskom i vojnom agresijom iz Srbije dokazuje da se hegemonistički mentalitet nastavlja u toj zemlji“, dok je dodala da srpske policije i vojnika nikada neće biti na teritoriji Kosovo.

„To se mora odbaciti i jasno suprotstaviti od čitavog demokratskog sveta, koji je 1999. zadao najjači udarac ovakvom načinu razmišljanja“, napisala je kosovska predsednica.

Ocenila je da sinoćnje ranjavanje pripadnika kosovske policije krivično delo i usmereno protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv delovanja za vladavinu prava.

„Takodje, napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje. Počinioci ovih akata moraju hitno biti privedeni pravdi, a pravosudne institucije moraju odmah reagovati“, napisala je Osmani.

Dobri poznavaoci bezbednosnih kretanja na Kosovu ističu da se radi o praznim pretnjama iz Srbije jer dozvolu za ulaza bezbednosnih snaga Srbije na Kosovu prema rezoluciji SBUN i Kumanovskom sproazumu daje jedino komandant KFOR-a.

Prema njima, u sadašnjoj situaciji ali i uopšte tako nešto je nemoguće da se dozvoli.

Petković: Priština priprema okupaciju severa Kosova i Metohije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da Priština „protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne“ održavanje izbora.

Kako je saopšteno, Petković je na sastanku sa šefom Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu Majklom Davenportom, razgovarao o bezbednosnoj situaciji i istakao da Beograd niti želi, niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza.

Petković je podsetio da je kosovska policija juče u Velikoj Hoči zaplenila vino, a pomenuo je i ulazak naoružane policije u vrtić u Leposaviću i izmedju 300 i 350 policajaca u severni deo Kosovske Mitrovice, kao i izbor predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Petković je naveo da Beograd podržava rad i aktivnosti Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji, ali je ocenio da je potrebno da one budu intenzivnije i zatražio da se OEBS javno oglasi povodom tih dogadjaja.

„U suprotnom, poslednji dogadjaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi“, kazao je Petković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar