U trendu

Osmani najavila učlanjenje Kosova u medjunarodne organizacije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas, na prvu godinšnjicu izbora na toj funkciji, da se radi na članstvu Kosova u medjunarodnim organizacijama.

Ona je rekla da je „optimista“ što se tiče članstva Kosova u Savetu Evrope, ali, kako je naglasila, taj proces zahteva odredjeno vreme.

„Mi kao institucija već imamo dogovor, a ja kao šef spoljne politike tražila sam da se aplikacija za članstvo u Savetu Evrope podnese ove godine. U završnoj smo fazi pripreme za prijavu, ali imajte na umu da su za članstvo u Savetu Evrope različitim zemljama bila potrebna različita vremena za pristupanje. Nekome je bila potrebna jedna godina, a nekom drugom pet godina za članstvo. Radimo sa našim partnerima da ovo vreme bude što kraće“, rekla je ona.

Dodala je da je više od dve trećine zemalja članica Saveta Evrope priznalo Kosovo, čime su stvoreni uslovi za članstvo.

Medjutim, kada je u pitanju članstvo u NATO-u, kosovska predsednica kaže da je to proces koji je uslovljen priznanjem Kosova od strane četiri zemalja članica Severno atlanske alijanse koje nisu priznali Kosovo.

„Članstvo u NATO je mnogo komplikovaniji proces, jer zahteva jednoglasnost i jednoglasnu odluku. U NATO-u još uvek postoje četiri zemlje koje nisu priznale Kosovo. A naši koraci su da uverimo te zemlje da ispunjavamo kriterijume za članstvo u ovoj organizaciji“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, članstvo u NATO-u ostaje strateški cilj Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.