U trendu

Osmani raspustila Skupštinu Kosova i raspisala prevremene izbore za 14. februar

 Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani ukazom je raspustila aktuelni saziv parlamenta i raspisala prevremene parlamentarne izbore za 14. februar.

Kako je saopšteno, Osmani je donela ukaz „na osnovu ustavnih odgovornosti i presude Ustavnog suda, kao i nakon razgovora sa parlamentarnim strankama i Centralnom izbornom komisijom“.

Tom odlukom Centralnoj izbornoj komisiji je naloženo da preduzme sve neophodne radnje za organizaciju i održavanje izbora za Skupštinu Kosova.

Ustavni sud Kosova je ranije danas, 16 dana nakon donošenja, objavio u celosti odluku kojom je ocenio nevažećim glas poslanika Etema Arifija, tokom glasanja za formiranje vlade premijera Avdulaha Hotija, i naložio raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u roku od 40 dana.

Sudska odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Ustavni sud je jednoglasno prihvatio žalbu pokreta Samoopredeljenje navodeći da shodno Ustavu Kosova i Zakona o opštim izborima, osoba osudjena pravnosnažnom sudskom presudom u poslednje tri godine ne može biti kandidat za poslanika niti steći važeći mandat u Skupštini Kosova.

Sud je presudio da odluka Skupštine Kosova od 3. juna 2020. godine nije u skladu sa Ustavom, jer vlada nije dobila većinu glasova svih poslanika, te da predsednik Kosova mora da raspiše izbore koji moraju biti održani najkasnije 40 dana od dana raspisivanja.

Presuda nema retroaktivno dejstvo i na osnovu principa pravne sigurnosti odluke vlade premijera Hotija ostaju na snazi, a njegov kabinet ostaje na funkciji do izbora nove vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar