Osmani: Vreme je za pomirenje naroda na Balkanu

Zamenik premijera Makedonije zadužen za evrointegracije Bujar Osmani izjavio je danas u Beogradu da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoriste novi zamah kao istorijsku šansu za pomirenje naroda, zatvaranje svih otvorenih pitanja i evropsku integraciju celog regiona.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Osmani je danas u Beogradu razgovarao sa srpskom ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović o unapredjenju odnosa dve zemlje i izazovima sa kojima se suočavaju na putu ka Evropskoj uniji.

„Pred nama je izuzetno važno, možemo reći istorijsko razdoblje u procesu evrointegracija dve zemlje“, rekao je Osmani koji je izrazio nadu da će se nova strategija EU za Zapadni Balkan sadržati „optmitističke signale“ vezano za proširenje.

Osmani je rekao da je u razgovoru sa ministarkom Joksimović „naglašen novi zamah na Zapadnom Balkanu“ što je ocenjeno kao „istorijska šansa za pomirenje naroda u regionu i zatvaranje svih otvorenih pitanja, u interesu celokupne integracije Balkana u savremene civilizacijske tokove u Evropi“, dodaje se u saopštenju. 

„Kao predstavnici gradjana, izabrani da prevode taj proces, imamo obavezu da ne propustimo ovu mogućnost, već naprotiv da na svaki mogući način iskoristimo šansu i pokažemo da su zemlje Zapadnog Balkana evropske zemlje, da i one mogu biti deo rešenja a ne deo porblema i da to naše opredeljenje nije samo deklarativno, već i suštinsko“, rekao je.

Tokom prve posete Beogradu Osmani se sastao i sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za evropska pitanja Nenadom Čankom i kooordinatorom Nacionalnog konventa EU za Srbiju Natašom Dragojlović.

Njegova poseta je deo balkanske mini turneje koju je počeo posetama Atini i Tirani, a nakon glavnog grada Srbije posetiće i Sofiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.