U trendu

Osnivači Saveza za Srbiju: Politička scena u Srbiji više nije ista

Osnivači Saveza za Srbiju ocenili su danas, povodom zvaničnog formiranja tog opozicionog bloka, da politička scena u Srbiji „više nije ista“ i da sada „svi opozicioni birači imaju nadu da može doći do promena“.

U zajedničkoj izjavi povodom današnje osnivačke skupštine Saveza za Srbiju, lideri tog opozicionog bloka su naveli da se nisu okupili samo da bi smenili vlast koju predvodi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić već da bi „smenili politiku ponižavanja svi gradjana Srbije“.

„Zato smo prešli sa reči na dela i dogovorili se oko 30 programskih tačaka od čijeg sprovodjenja zavisi normalan život svakog gradjanina. Borba protiv politike siromaštva koju sprovodi aktuelna vlast, slobodni izbori, nezavisni mediji, investiranje u domaću privredu, mere za podsticaj nataliteta i podršku porodicama, ispitivanje porekla imovine i pitanje Kosova i Metohije – tu nema mesta našim ideološkim razlikama. To daje nadu da u Srbiji može doći do promena“, stoji u izjavi.

Zajedničku izjavu potpisali su bivši predsednik Demokratske stranke i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, lider Dveri Boško Obradović, predsednici Zdrave Srbije i Levice Srbije, Milan Stamatović i Borko Stefanović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predsednik pokreta „Otadžbina“ Slaviša Ristić i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović.

Osnivačka skupština Saveza za Srbiju biće održana danas u 17 časova u beogradskom centru Sava.

Lideri tog opozicionog bloka ranije su navodili da će odluke u savezu biti usvajane konsenzusom, da neće imati jednog predsednika, već predsedništvo u kome će biti predstavnici svih deset osnivača, a predsedavajući će se rotirati na svakih mesec dana po azbučnom redu imena članova predsedništva.

Pored predsedištva funkcionisaće i posebno telo – Konferencija za Srbiju, koja će raditi kao konsultativni organ Saveza u kome će svi oni koji tomk bloku kasnije pridruže, moći da pronadju svoje mesto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike