U trendu

Osramoćeni bivši sudija Euleksa optužio tu službu za korupciju i pobegao

Kada je Malkolm Simons (Malcolm Simmons) novembra prošle godine podneo ostavku na mesto glavnog medjunarodnog sudije Euleksa na Kosovu, optužio je tu službu EU u Prištini za korupciju, političko mešanje u sudske predmete i za hakovanje njegovog e-maila.

„Ne želim da više budem deo ove farse“, rekao je tada taj sudija novinaru francuskog lista „L Mond“, piše u ovonedeljnom članku „Koalicije Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača“ (Southeast Europe Coalition on Whistleblower Protection, see-whistleblowing.org).

Simons, bivši britanski advokat, nije tada tom listu izneo nikakve detalje o svojim tvrdnjama, niti je do danas poznato da li je bilo koju od svojih nedokumentovanih tvrdnji podneo bilo kome.

Njegove bivše kolege kažu da se povukao u svoju kuću na Maldivima.

Maja Kocijančič, portparolka EU za spoljnu i bezbednosnu politiku rekla je da „i dalje pozivamo Simonsa da podnese podatke i dokaze, ali do sada je to odbijao“.

Niz pokušaja Koalicije da dođe do Simonsa je bio neuspešan – broj telefona koji je dostavio, nije njegov, već broj EU, a ukinuo je i svoj profil na mreži „LinkedIn“.

Nestanak Simonsa je tek najnoviji preokret u priči koja se razvija od novembra.

„Koalicija Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača“ dalje piše da je ona prva, još 2014. godine izvestila da je Simons postao glavni medjunarodni sudija Euleksa iako nije imao potrebne akreditive za međunarodnog sudiju. Simons je radio i kao sudija za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, takođe bez obaveznih kvalifikacija.

Pravila UN zahtevaju da međunarodne sudije imaju najmanje pet godina iskustva kao sudije u svojoj zemlji. Koalicija je otkrila da Simons nikada nije radio kao sudija u Velikoj Britaniji i da je njegov sertifikat za advokata istekao još 2000. godine.

Godinama je bila „javna tajna“ u Euleksu i u BIH da Simons nije kvalifikovan da bude međunarodni sudija. Ipak, on je bio na raznim sudijskim funkcijama od 2008. godine, kada je njegovu kandidaturu podržala Velika Britanija. Službena provera njegovih kvalifikacija i karijere je medjutim počela tek 2017. godine.

Kada je saznao da je na proveri, Simons je pažnju sa predstojećeg skandala o njegovim kvalifikacijama pokušao da skrene time što je, piše Koalicija, stupio u kontakt s mladim reporterom „L Monda“ koji je bez ikakvih dokaza  provere preneo njegove optužbe o korupciji u Euleksu, a Simons je zatim iznenada podneo ostavku i „nestao“.

Članak „L Monda“ je preneo niz medija – uključujući agenciju AP, Foks njus, „Politiko“ i „Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji“, a da ni niko od njih nije proverio tvrdnje Simonsa, niti su objavili informacije iz novembarskog članka Koalicije o njegovim kvalifikacijama.

„Tako je uspeo Simonsov PR trik“, piše Koalicija i objašnjava da su „njegovi navodi o korupciji – iako neosnovani – udavili priču o njegovom nemanju kvalifikacija. Uspešno je stvorio lažnu priču da je iz Euleksa otišao zbog korupcije, a ne jer je otkrivena njegova sumnjiva predistorija“.

Potom je sajt istraživačkog novinarstva iz Prištine „Insajderi“ (Insider) saznao da se Simons za posao u EU prijavio s doktoratom Univerziteta Ferfaks koji je „poznat po prodaji lažnih diploma“.

EU istražuje nekoliko navoda protiv Simmonsa, kao i navode koje je on izneo o drugima.

Kocijančič, portparolka EU, izjavila je da je spoljni istražitelj postavljen 2016. godine, a kasnije i je postavljen i disciplinski odbor na čijem je čelu bivši sudija Evropskog suda Kjeran Bredli. Krajem 2017. Bredli je objavio zaključak da se Simons nije žalio, što znači da je Odbor odlučio protiv Simonsa.

Kocijančič ne želi da govori o navodima i disciplinskim nalazima. „To pitanje je osetljivo“, rekla je ona, dodavši da su u toku dve od četiri istrage.

Simons je izgubio i postupak protiv službe koja ga je prvobitno podržala za Euleks, britanskog Ministarstva spoljnih poslova. Tužio je Ministarstvo londonskom Sudu za radne odnose u nadi da će njegov radni odnos biti proglašen za stalni, čime bi bi zaštićen od otpuštanja ili smenjivanja, ali sud je 10. decembra 2017. godine presudio protiv njega.

Ut to je taj sud potvrdio da Simons „u Velikoj Britaniji nije radio kao advokat već 16 godina“.

Nije poznato da li Velika Britanija vodi istragu protiv Simonsa zbog lažne tvrdnje da ima doktorat i zbog drugih pitanja. Zvanični izvori kažu da to ne mogu objaviti zbog Zakona o zaštiti podataka, ali dodaju da svi koje je angažovao Forin ofis „podležu proveri prošlosti“ i da „namerno davanje lažnih izjava predstavlja potencijalno ozbiljno pitanje, ako se dokaže“.

Torsten Košinka, sudija Okružnog suda u Gerlicu, u Nemačkoj, bio je međunarodni sudija Euleksa od otvaranja te misije 2008. godini do 2011. godine. On je rekao da je bio svedok sistemskih problema koji prožimaju tu službu.

„Mnogi tamo jednostavno nisu bili kvalifikovani za rad, pogotovo na višim nivoima“, rekao je Košinka koji je bio apelacioni sudija u Vrhovnom sudu Kosova. „Neki ljudi nisu razumevali ni osnovne zahteve vladavine prava. Nisu bili ni zainteresovani za vladavinu prava. Smatrali su da je to samo prijateljska preporuka“.

Košinkin utisak o integritetu Euleksa može da objasni zašto je Simonsu bilo dopušteno da prođe kontrolu, i zbog čega i sadašnje osoblje prijavljivljuje probleme, piše Koalicija.

„Kada izazovete zabrinutost, pokušavaju da vas ućutkaju. Oni nisu zainteresovani da utvrde da li je neko nešto pogrešio. Žele tišinu – da stvari počiste pod tepih“, rekao je on. „Tek kada se umešaju mediji, pretvaraju se da obraćaju pažnju“ na probleme.

„Došli smo na Kosovo da promovišemo vladavinu prava i da je uvedemo. Stvarno smo želeli da pomognemo“, rekao je Košinka. „Iskusiti takav neprofesionalizam, to me je potpuno iznenadilo“, prenela je „Koalicije Jugoistočne Evrope za zaštitu zviždača“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.