Priznanje, o taksama ni reč: Šta piše u platformi o nastavku dijaloga sa Beogradom

Predlog platforme o nastavku dijaloga s Beogradom koji je usvojila Priština, a koji će danas biti dostavljen parlamentu, predviđa, između ostalog, priznanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti.

Predviđa i ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su tokom poslednjih sukoba na kosovskoj teritoriji navodno počinili Srbi.

Prema pisanju lista „Zeri“, koji je imao uvid u ovoj dokument, platforma predviđa i da svaki sporazum koji se Prištini ponudi na potpisivanje treba da bude u skladu sa kosovskim ustavom.

Platforma se ne bavi zahtevom Beograda, SAD i EU o ukidanju stopostotno uvećanih taksi na robu iz centralne Srbije, što je uslov da dijalog bude nastavljen.

„Za Republiku Kosovo, prema ovoj platformi, pravno obavezujući konačni sporazum stupio bi na snagu tek nakon ispunjenja sledećih uslova: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, referendum o sporazumu je održan na Kosovu i sporazum je ratifikovan od obeju država“.

Svaki sporazum sa Beogradom, navodi se, treba da bude u potpunosti u skladu sa ustavom Kosova, koji predviđa da su „suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovredivi, neotuđivi i neodvojivi i zaštićeni svim sredstvima definisanim ovim ustavom i zakonom“.

U dokumentu koji je pripremio prištinski tim za nastavak dijaloga navodi se da je „glavna svrha Republike Kosovo da osigura priznavanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao nezavisne države, pravno obavezujućim sporazumom“.

Navodi se da nijedan sporazum sa Beogradom ne može biti potpisan dok ne bude postignut dogovor o svim pitanjima.

Platforma predviđa i unapređenje prava albanske zajednice u Srbiji u, kako se navodi, punom reciprocitetu sa pravima koje srpska zajednica ima na Kosovu.

Zapisano je i da na Kosovu ne može biti drugog nivoa upravljanja, osim lokalnog i centralnog.

Što se prava na prirodne resurse Kosova tiče, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika od gubitka jezera Gazivode i rudnika Trepče na severu, navodi se da sva imovina koja se nalazi na kosovskoj teritoriji pripada isključivo Kosovu, te da o tome pregovora nema.

Prema platformi, proces normalizacije i konačnog sporazuma treba da uključi jasno, smisleno, bezuslovno i neopozivo prihvatanje od Srbije legitimnog državljanstva Kosova.

„To uključuje priznavanje nezavisnosti i državnosti Kosova unutar postojećih granica“, navodi se u platformi.

A što se, kako stoji, ratnih zločina, nestalih osoba, žrtava seksualnog nasilja i reparacija tiče, platforma predviđa da bi konačni sporazum trebao da uspostavi poseban tribunal za istrage, krivično gonjenje i presuđivanje navodnih ratnih zločina koje su počinili Srbi na kosovskoj teritoriji 1998.

Takođe je navedeno da bi Rezolucija 1244 UN trebalo da bude ukinuta.

Najzad, napominje se da će sporazum sa Beogradom biti postignut uz posredovanje EU i podršku SAD, koje takođe treba da služe kao garant za sprovođenje obaveza koje predviđa budući sporazum, navodi list „Zeri“.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Lqzareva zakletva!

  To su umobolnici, igraju se drzave in vivo do propasti! Srbija samo da bude strpljiva,oni ce puci sami od sebe. Ali Srbija mora suptilnim metodama da postice taj proces rastakanja. Diskretna blokada, jacanje vojnog prisustva u neposrednoj blizini,itd i tsl. Sve do pobede! Dogodine u Prizrenu! Nikakve podele svetog srpskog Kosmeta, nikakve kerekcije granica,nikakva razgranicenja! To je ultimatan istorijski zadatak. Pustiti ih da se polako kuvaju u sopstvenom loncu! Treba maksimalno pomagati nas narod i podstaci radjanje dole do maksimuma! Ograniciti Siptarima kretanje u Srbiji. Ove „domace“ dovesti k spoznaniju prava, cediti ih i diskretno terati na iseljavanje. Nikakve fabrike u Presevu! Podstaci samo privatne srpske biznise u tim trima opstinama Juzne Srbije. Nikakve dozvole za bilu kakvu gradnju za njih!Pa neka Haljimi i Baljulji razmisli gde mu je bolje, tu ili u Svici!,u Aljbaniji. A Albaniji poruciti da mora razmisliti i o buducnosti, o vremenu buducem, sve se menja. Srbija ima nameru da stigne do svog prvobitnog kapitola,do Skadra!

 2. Anonimni

  Sad ovi nasi da naprave nasu platformu, sa nasim spiskom zelja, pa da vidimo gde cemo se naci

 3. Anonimni

  Zaista mi nije jasno…? Pa dal je moguce da su ti primitivci toliko jaki. Sa kojim resursima oni diriguju i glume silu? Pa nisu svesni da ih nema za 2 .dana. Ma proterati sve u njihovu Albaniju i dici zid-najveci !!! Poslati im i par hiljada koza ,da mogu imati i uredan seksualni zivot… Samo sto dalje…

 4. Anonimni

  znači Kosovo je naše , čim traže da ih priznamo 🙂

 5. Alf

  Ako može neko da mi objasni… da li se ova platforma odnosi na Kosovo sa planete Melmak?

Napišite komentar