U trendu

Otvaramo novu stranicu u odnosima Srbije i Kine

Predsednik Kine Si Djinping izjavio je danas u Beogradu da je „tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije kao i njihovih naroda izdržalo istorijska iskušenja“ i izrazio uverenje da će njegovom posetom „biti otvorena nova stranica istorije u razvoju odnosa dve zemlje“.

„Tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije, kao i njihovih naroda, izdržalo je istorijska iskušenja turbulentnih promena medjunarodnih, kao i domaćih situacija, i beleži novi sjaj iz stare tradicije“, rekao je Si Djinping po dolasku na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“.

Predsednik Kine rekao je da su naročito od 2009, kada je uspostavljeno strateško partnerstvo Kine i Srbije, bilateralni odnosi „kročili u brzu traku razvoja“.

Medjusobno političko poverenje dve zemlje se učvršćuje, saradnja u oblastima energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleži nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a gradjani Srbije i Kine sve intenzivnije putuju u Kinu i Srbiju, rekao je Si Djinping, prenosi se u saopštenju.

Kineski predsednik ocenio je da Peking i Beograd „održavaju komunikaciju i koordinaciju u vezi važnih medjunarodnih i regionalnih pitanja, dobro saradjuju u okviru izgradnje projekata Jedan pojas  –  jedan put i saradnje Kine i centralne i istočne Evrope“.

Si je naglasio da je „kineska strana spremna da zajedno sa srpskom stranom, koristeći taj dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time stvori novu situaciju uzajamno korisne saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja“.

„Očekujem da razmenim mišljenje sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima, kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i sa njima zajedno isplaniram budući razvoj naših medjusobnih odnosa. Uveren sam da će moja poseta biti uspešna i otvoriti novu stranicu istorije u razvoju odnosa izmedju Kine i Srbije“, rekao je predsednik Kine po dolasku u Beograd gde ga je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.