U trendu

Otvoreni Dani komedije u Jagodini, sedam predstava u konkurenciji za nagradu Mija Aleksić

Pod sloganom „Tragikomedije našeg vremena“, u Jagodini su sinoć otvoreno 46. izdanje pozorišnog festivala „Dani komedije“ na kome će se sedam predstava takmičiti za nagradu „Mija Aleksić“.

Otvarajući manifestaciju, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je da su „Dani komedije“  „od prvorazrednog kulturnog značaja“.

„Ovde ćemo imati prilike da vidimo šest praizvedbi što je odlična platforma za razvoj i napredak srpske komedije. U okviru jedne kulturne politike vrlo je važno da naša pozorišta postoje, da se razvijaju, da se igraju dela domaćih dramskih pisaca, a mi imamo čime da se podičimo u toj oblasti“, rekao je Vukosavljević.

Navodeći da muza Talija, zaštitnica komedije, poručuje da je smeh lek, ministar je kazao da se ti lekovi „propisuju u dozama i formatima pozorišnih predstava“.

„Ja vas pozivam da koliko god možemo uživamo u čarima Talije, u čarima komedije i smeha, da se lečimo ili da uzimamo smeh kao preventivu kako bismo ostali u svakom smislu zdravi“, kazao je Vukosavljević.

Pre svečanog otvaranja festivala, u galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba „Petar Kralj – uloge u pozorištu i na radiju“ koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Po izboru selektorke festivala, teatrologa Ane Tasić, manifestaciju će otvoriti predstava „Pasivno pušenje“, po tekstu Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina i izvodjenju glumaca Zvezdara teatra iz Beograda.

Na repertoaru su i predstava Pozorišta mladih iz Novog Sada „Dok te ja hranim i oblačim“ autorke Olje Djordjević, „Revizor za jugoistok“ Šabačkog pozorišta, po tekstu Svetislava Basare i u režiji Marka Torlakovića, i „Hor bečkih dečaka“, po tekstu Miroljuba Nedovića i u režiji Irfana Mensura, u izvodjenju Teatra Carte Blanche iz Beograda.

Za nagradu „Mija Aleksić“ konkurisaće i predstava „Udaj se muški“, koju po tekstu Dunje Petrović i u režiji Marije Lipkovski izvode glumci beogradskog Centra za interaktivnu umetnost – Ispad, „2 u 1“ Narodnog pozorišta iz Subotice, po tekstu Reja Kunija u režiji Petra Jovanovića, i „Hipnoza jedne ljubavi“ Zvezdara teatra po tekstu i režiji Dušana Kovačevića.

Nagrade najboljima biće uručene na Medjunarodni dan pozorišta, 27.marta, a odluku o pobednicima doneće žiri koji čine teatrolog Miroslav Radonjić, glumica Danica Maksimović i vajarka Marija Vulić.

Pored nagrade „Mija Aleksić“ za najbolju predstavu, žiri će dodeliti i statuete „Ćuran“ za najbolja glumačka ostvarenja i najbolje rediteljsko ostvarenje, kao i nagrade za najbolju epizodnu ulogu, mladog glumca i glumicu, kostimografiju i scenografiju.

Najsmešnijoj predstavi po oceni publike pripašće nagrada „Miodrag Petrović Čkalja“ i statueta „Jovanča Micić“, a u čast nagradjenih, Gradsko pozorište „Jazavac“ iz Banjaluke odigraće predstavu „Celo telo tu me boli“ poslednjeg dana festivala.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo i statuete „Zlatni ćuran“ glumac je Vlasta Velisavljević (91) kome će priznanje biti uručeno na zatvaranju festivala 27. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.