Otvoreni parlament i CRTA: Gradjani nisu imali priliku da čuju raspravu o budžetu

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA i Inicijativa Otvoreni parlament ocenili su danas da gradjani drugu godinu zaredom nisu imali priliku da u Skupštini Srbije čuju sveobuhvatnu raspravu o budžetu, zbog toga što su, prema njihovoj oceni, poslanici vladajuće većine zloupotrebom parlamentarnih procedura onemogućili debatu.

U zajedničkom saopštenju te dve organizacije se navodi da je zbog spajanja rasprave o 62 tačke dnevnog reda, poslanicima umesto pet sati za raspravu, ostavljeno po pet minuta.

„Dodatno, podnošenjem 550 amandmana na dva zakona koja su prethodila Zakonu o budžetu, vreme za raspravu u pojedinostima je u potpunosti potrošeno, čime se potvrdila namera vlasti da suštinski ukine raspravu o budžetu Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.

Oni su upozorili na to da poslanici nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za raspravu o budžetu, jer je vlada taj predlog od hiljadu strana dostavila Skupštini sa 23 dana zakašnjenja, a već sutradan je uvršten na dnevni red sednice.

„Bez rasprave, ovaj budžet je budžet Vlade, a ne Parlamenta i gradjana“, rekla je direktorka CRTE Vukosava Crnjanski.

U saopštenju se ocenjuje da su prolećno i jesenje skupštinsko zasedanje bili obeleženio opstrukcijom rasprave podnošenjem stotina nesuštinskih amandmana na prve tačke dnevnog reda, kao i objedinjavanjem tačaka dnevnog reda sednica.

„Narodna skupština je po istom principu usvojila i Zakon o budžetu za 2018. godinu, zbog čega je Otvoreni parlament protestvovao i tom prilikom zatamnio svoj portal“, navodi se u saopštenju.

Te dve organizacije su podsetile na to da je Evropski parlament u rezoluciji o Srbiji koju je usvojio 29. novembra skrenuo pažnju na tu lošu praksu koja onemogućava raspravu i medjupartijski dijalog unutar Skupštine Srbije.

Poslanici više opozicionih grupa napustili su sednicu juče, nezadovoljni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno, a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku.

Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.