U trendu

Otvoreni parlament: Najviše budućih poslanika je iz Beograda, prosečna starost 47 godina

U novom sazivu Skupštine Srbije, čije se formiranje očekuje naredne nedelje, najviše će biti Beogradjana, ekonomista i pravnika prosečne starosti 47 godina.

Čak 105 narodnih poslanika, ili 42 odsto, je iz Beograda, dok je drugi po zastupljenosti Južnobački okrug sa 30.
Kako je objavio „Otvoreni parlament“ (OP), 13 poslanika dolazi iz Raškog okruga, po desetoro iz Nišavskog i Šumadijskog okruga, dok su na primer Toplički, Pećki, Kosovski i Borski okrug dali tek po jednog predstavnika gradjana.

Tako će Beograd imati poslanika na svakih 16.000 stanovnika, a Bor na 109.000.

U budućem sazivu skupštine mandate je osvojilo 12 izbornih lista, a učestvovaće predstavnici 25 stranaka i pokreta.

Najviše poslanika imaće Srpska napredna stranka-98, socijalisti 22 i Stranka slobode i pravde 17 poslanika.

„Što se polne strukture budućeg saziva tiče, manje zastupljeni pol, žene, nije dostigao željenih 40 odsto učešća, iako jeste blizu tog broja. Broj poslanica je 96, odnosno 38.40 odsto“, naveo je OP.

Medju budućim poslanicima dominira generacija rodjenih izmedju 1970. i 1979, pa je prosečna starost 47 godina.

Poslanika mladjih od 30 godina je 14, najstariji poslanik novog saziva biće Vladeta Janković, rodjen 1940, a najmladji Nikola Bokan, koji je rodjen 1999.

Poslanika i poslanica koji će se prvi put će se naći u poslaničkim klupama je 177, dok njih 132 već ima prethodno poslaničko iskustvo, od kojih 105 nastavlja poslanički staž iz prethodnog saziva.

Najveći broj mandata do sada imaju poslanici Veroljub Arsić, Igor Bečić i Aleksaleksandar Čotrić, kojima će ovo ukupno biti deveti poslanički mandat u Skupštini Srbije.

Kada je reč o zanimanjima najviše poslanika dolazi iz oblasti ekonomije i prava, a u prvih pet su još i prosveta, inženjerstvo, medicina i političke nauke.

Kako je naveo OP, medju poslanicima i poslanicama nema nezaposlenih, a u penziji je njih 13.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar