U trendu

Otvoreni parlament zahteva povlačenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz skupštinske …

Inicijativa „Otvoreni parlament“ zahteva povlačenje predloga Kodeksa ponašanja narodnih poslanika iz procedure jer smatra da on „preti da postane još jedno sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima“.

„Umesto da Kodeks bude instrument koji bi jačao parlamentarni integritet, vladavinu prava i poverenje gradjana, ukoliko ovakav tekst bude usvojen, on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa“, ocenio je „Otvoreni parlament“.

U saopštenju su istakli da je analiza aktuelnog predloga Kodeksa, koji je uradio tim Crtine inicijative Otvoreni parlament, pokazala da nedostaje uskladjenost sa medjunarodnim standardima u poredjenju sa predlogom iz 2014. godine, kao i da su izbačene ključne odredbe koje bi doprinele suštinskoj primeni Kodeksa i promeni ponašanja poslanika.

Ocenili su da se u odnosu na nacrt iz 2014. godine koji nikad nije usvojen, u predlogu koji je danas po hitnom postupku ušao u skupštinsku preceduru, ne pominje Etički savet, već se o primeni Kodeksa stara Administrativni odbor.

„Uvodi se mogućnost da podnosilac prijave odgovara za kršenje Kodeksa, ukoliko Odbor utvrdi da je prijava neosnovana i usmerena ka političkoj diskreditaciji drugog poslanika. Kriterijumi za utvrdjivanje neosnovanosti i namere za političku diskreditaciju ostaju nedefinisani, što ostavlja prostor za diskreciono tumačenje i zloupotrebe u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima“, naveo je „Otvoreni parlament“.

U saopštenju se dodaje da je izbačena kazna u vidu javnog izvinjenja poslanika, kao i obaveza obaveštavanja javnosti o odlukama i kaznama na plenarnoj sednici, te da je ova verzija Kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi medjunarodnih organizacija poput OEBS-a i Saveta Evrope.

Pošto nije poznato ni kada je i kako Radna grupa menjala nacrt iz 2014. godine ni koga je pritom konsultovala, inicijativa „Otvoreni parlament“ smatra da predlog Kodeksa mora biti povučen iz skupštinske procedure.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.