U trendu

Pajtić: Ostajem u DS, opozicija u Skupštini daje legitimitet režimu

Bivši predsednik i poslanik Demokratske strane Bojan Pajtić izjavio je da nema nameru da napusti DS, ali da je podneo ostavku na mandat poslanika u znak podrške studentima jer bi ostanak u Skupštini Srbije značio davanje legitimiteta aktuelnoj vlasti.

„Podneo sam ostavku na mandat poslanika u znak podrške studentima. Osetio sam da kao univerzitetski profesor imam obavezu da to učinim. Izlaskom na ulice moji studenti su pokazali integritet, pamet i nepokolebljivu volju da ne priznaju legitimitet režima“, rekao je Pajtić za dnevni list Danas.

Pajtić je kazao da su protesti gradjana Srbije „krik srpske mladosti“ koja, kako je rekao, „ne želi da se udavi u blatu laži, kradje izborne volje, korupcije i beznadja“.

„Većinom opozicionih političara (premijer i lider SNS Aleksandar) Vučić često manipuliše. Medije je uglavnom ‘dresirao’, ali mu je narod nepoznanica. I zato se plaši“, rekao je Pajtić, koji je profesor na Prvnom fakultetu Novosadskog univerziteta.

Istakao je da su ljudi koji protestuju – slobodni ljudi, koje „niko nije dovezao na protest“, već su na njega došli svojevoljno. “

Pajtić je naveo da opozicija ostankom u Skupštini daje legitimitet vladajućem režimu Aleksandra Vučića i alibi političarima iz EU, SAD i drugih zemlja.

„Oni znaju da se u Srbiji živi u diktaturi, ali, ako opozicija sedi u parlamentu – znači, ima parlamentarizma, ima dijaloga, ima legitimiteta, ima kontrole i podele vlasti“, rekao je Pajtić i dodao da bi bojkot opozicije bio vest važnija od toga da se „neki poslanik opozicije posvadjao sa gospodjom (Majom) Gojković ili Marijanom Rističevićem“.

Upitan da li će u vojvodjanskom parlamentu formirati poslanički klub sa Sašom Jankovićem, Pajtić je kazao da se Saša Janković iskristalisao kao neko ko ima mandat i obavezu da povede novu opoziciju – „drugačiju i sa većim potencijalom nego što je danas slučaj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.