U trendu

Pajtić: Prezirali i proganjali Djindjića dok je bio živ, sad mu dižu spomenik

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je danas da spomenik ubijenom premijeru Zoranu Djindjiću hoće da podignu oni koji su ga prezirali i proganjali dok je bio živ.

Povodom izjave predsednika Vlade Aleksandra Vučića TV Pink da će podići spomenik Djindjiću u Beogradu 2018, na 15. godišnjicu ubistva, Pajtić je u pisanoj izjavi naveo da Vučić i njegovi saradnici sebi žele ponovo da podignu popularnost pominjući Djindjićevo ime.

„Podizanje spomenika prvom demokratskom premijeru najavio je čovek koji ga je najviše satanizovao, na televiziji Pink, koja ga je najviše medijski proganjala. I, kao što su i Aleksandar Vučić i njegovi saradnici sebi dizali popularnost napadima na pokojnog Djindjića, sada sebi žele da podignu popularnost ponovo, potpuno nezasluženo, pominjući njegovo ime“, naveo je Pajtić.

Pajtić je dodao sa su oni koji su najavljivali Djindjićevo ubistvo, oni koji su podržavali i vodili politiku protiv koje je ceo život bio, oni koji su oduvek predstavljali sve suprotno, drugačije i lošije od njega, i nakon smrti su se na najsuroviji mogući način obračunavali sa njim.

„Bojkotovali su komemorativnu sednicu Skupštine nakon ubistva, iseljavali se iz ulica koje su nosile njegovo ime, prelepljivali table sa nazivima tih ulica nalepnicama sa imenima ljudi optuženih za najteže ratne zločine, uništvali njegovo političko nasledje“, rekao je Pajtić i dodao da danas žele da se to zaborave, ali to je nemoguće.
 
Pajtić je naveo da danas, uz besprizorno protivljenje onih koji se danas predstavljaju da su nešto što nisu“, postoji Plato Zorana Djindjića, Bulevar Zorana Djindjića, ulice i trgovi koji nose njegovo ime širom Srbije,  spomen ploča na zgradi u kojoj je živeo.

„Njegovi protivnici su 2007. uspeli da spreče da se ‘Staklenac’ sruši i da se na celom tom prostoru sazida Gradska galerija i u okviru nje spomenik Djindjiću. Uspeli su i kada su došli na vlast u Beogradu da stopiraju našu inicijativu podnetu na desetogodišnjicu ubistva da mu se podigne spomenik“, kazao je Pajtić.

Prema Pajtićevim rečima, danas žele da podignu spomenik i to na način koji predstavlja sve ono protiv čega se Djindjić borio – samovoljom, mimo procedura, ne konsultujuci struku, demagoški, uz uvrede i dnevna obračunavanja sa političkim protivnicima.

„Prezirali su ga i proganjali dok je bio živ, obračunavali se sa njim kada je ubijen. Nikada neće razumeti ni njega, ni njegovu politiku i nikada neće shvatiti zbog čega je ceo život bio protiv njih. Sto spomenika nece promeniti tu činjenicu“, naveo je Pajtić, a prenela DS

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.