U trendu

Palmer sa Brnabić: SAD snažno podržavaju dijalog pod okriljem EU

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Metju Palmer izjavio je danas u Beogradu na sastanku s premijerkom Anom Brnabić da SAD snažno podržavaju dijalog Srbije i Kosova pod okriljem EU.

Palmer, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, pohvalio je „okrenutost Beograda i predsednika Aleksandra Vučića razgovorima“ sa Prištinom i ponovio da Vašington snažno podržava ulogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, saopštila je Vlada Srbije.

Naveo je da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana i pohvalio ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, navodi se u saopštenju.

Američki diplomata je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje u Srbiji omogući da se čuju različita mišljenja, piše u saopštenju.

Palmer je, kako se navodi, rekao i da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturu i u obnovljive izvore energije.

Brnabić je rekla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapredjenje svih oblasti saradnje sa SAD i intenzivniji odnosi, stoji u saopštenju.

„Naš interes je intenziviranje političkog dijaloga i poseta na najvišem nivou i nadam se da ćemo ove godine imati prilike da obeležimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa“, navela je Brnabić.

Ona je kazala da je dijalog sa Prištinom u fokusu vlade, ali da je neophodno da se u delo sprovede ono što je do sada dogovoreno u okviru dijaloga, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština.

„Beograd je ispunio sve svoje obaveze i očekujemo da vidimo i to sa druge strane, kako bi dijalog imao smisla. Jedna od njih je i pitanje pronalaženja i identifikacije nestalih lica. Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje“, navela je.

Brnabić i Palmer su razgovarali i o ukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona, dodaje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.