U trendu

Palmer: SAD žele da Beograd i Priština što pre nastave dijalog

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao je danas da se SAD nadaju da će Beograd i Priština brzo nastaviti da pregovaraju i da će se obavezati ka punoj normalizaciji odnosa, čime će omogućiti da budu na evropskom putu.

„Mi bismo želeli da se strane obavežu da će krenuti ka rešavanju ovog pitanja, punoj normalizaciji odnosa što je pre moguće, vreme nije na našoj strani, što duže budemo čekali to će biti teže… nadamo se da će dve strane brzo nastaviti da pregovaraju, da će biti ozbiljne u tome i da će se opredeliti da krenu u pravcu pune normalizacije odnosa“, rekao je Palmer za televiziju N1.

On je rekao da SAD podržavaju proces u kome i Srbija i Kosovo učestvuju u radu na raznim pitanjima, kojim rukovodi specijalini izaslanik EU Miroslav Lajčak.

„Mi bismo želeli da se odnosi normalizuju i želeli bismo da i Srbija i Kosovo krenu napred i bliže Evropi“, rekao je Palmer i ukazao da SAD nemaju za to nikakav rok ali da smatraju da je „stvar hitna“.

Rekao je da se ne radi o pritiscima nego da bi SAD želele da ohrabre Beograd i Prištinu da krenu u taj proces, da utvrde pitanja koja moraju biti rešena u procesu normalizacije odnosa i da krenu napred, navodeći da je potreban kompromis i da neće biti lako.

Prema njegovim rečima sporazum o normalizaciji odnosa moraće da bude prihvatljiv rukovodstvu i gradjanima Srbije i Kosova.

„SAD nemaju nameru da nameću rešenje nikome“, rekao je Palmer navodeći da će to morati da bude dogovor dve strane, da one kroz dijalog treba da utvrde tačke kompromisa, i da SAD insistiraju na tome da se otvori jasan i ostvarljiv put ka zapadnoj Evropi.

Palmer je dodao da ne vidi da Srbiji treba davati nešto posebno za postizanje kompromisa i kazao da samim normalizovanjem odnosa Srbija otvara sebi put ka pozitivnim odnosima sa svima uključujući i razne mogućnosti u trgovini, uticaju u regionu i put ka članstvu u EU.

Palmer je ukazao da obe strane treba da se obavežu na sprovodjenje dogovora i sporazuma koji su već postignuti u Briselskom dijalogu.

Priznao je da do sada postignuti dogovori nisu u potpunosti sprovedeni i da oni svakako treba da se sprovedu ali da ima važnih aspekata sporazuma koji jesu sprovedeni i menjaju život na bolje, kao što je pravosudje, sloboda kretanja, napredak po pitanju energetike, nestalih lica, stvari koje su važne gradjanima.

„Ne kreće se od nule u dijalogu, postignut je jedan temelj poslednjih deset godina dakle potrebno je sprovesti sve te sporazume u dobroj veri i ići u pravcu ka produbljenju i proširenju osnove za normalizovane odnose Srbije i Kosova, to je od fundamentalnog značaja za obe zemlje“, rekao je Palmer.

Nova administracija u SAD pozdravlja sve što je uradjeno izmedju Srbije i Kosova u poslednje četiri godine za vreme administracije Donalda Trampa, i smatra da je to solidna osnova i da žele da krenu dalje i napred, ocenio je Palmer.

Po njegovim rečima SAD žele da vide put u pravcu EU za Srbiju i za Kosovo.

Američki diplomata je rekao da ne vidi kontradikciju u tome što je lider pokreta Samopredeljenje Aljbin Kurti rekao da mu pregovori nisu prioritet, navodeći da kosovska vlada može istovremeno da se bavi i sprovodjenjem prioriteta kao što su dobro upravljanje, borba protiv korupcije, i da učestvuje u dijalogu.

Palmer je odgovorio na navode da su SAD i EU spremne da zbog normalizacije odnosa sa Kosovom „zažmure“ na kršenja osnovnih prava, medijsku situaciju i zloupotrebu moći predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Članstvo Srbije u EU zahtevaće mnogo više od normalizacije odnosa sa Kosovom“, rekao je Palmer i dodao da su pravila za ulazak u EU složena i zahtevna i da je to uslov za člnastvo u tom ekslkuzivnom kljubu.

Dodao je da će to će zahtevati reforme i napredak u oblastima kao što su sloboda medija, demokratske reforme, izborne reforme, transparentnost, dobra uprava i da bi Srbija trebalo da sprovodi te promene dosledno obavezama koje je preuzela na putu evropskih integracija.

Rekao je da Srbija ima još puno posla u ostvarenju vladavine prava, da je zabeležen napredak ali da je ostalo još puno da se uradi kao i da je to proces za koji se zalažu i SAD i EU.

Palmer je izrazio žaljenje što veliki broj stranaka u Srbiji nije učestvovao na izborima i rekao da bojkot nikad nije pravo rešenje za demokratske reforme. Rekao je da svakako treba da se obezbedi medijski prostor i da će SAD pratiti transparentnost i odgovornost izbornog prostora da se može čuti šarenilo glasova.

Što se tiče premeštaja ambasade Srbije u Jerusalim prema Vašingtonskom sporazumu Palmer je rekao da je na kraju odluka Srbije gde će se njena ambasada nalaziti, da je američka u Jerusalimu i da će tamo i ostati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.