U trendu

Palmer: Snažna i trajna priroda partnerstva SAD i Republike Kosovo

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer u ekskluzivnom intervjuu za RTK je rekao da je važno da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo.

„Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri“, kazao je on u intervju za RTK.

Govoreći o poseti Kosovu zajedno sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za zapadni Balkan, posebno za dijalog Kosovo Srbija, Miroslavom Lajčakom, Palmer je rekao da su želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, da se radi na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i da se otvore vrata evropskoj budućnosti za ljude na Kosovu.

Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga, Palmer je rekao da oni imaju za cilj normalizaciju odnosa, otvaranje evropske perspektive.

„Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane, na čelu sa Kosovom, na čelu sa Srbijom, uz podršku EU i snažnu podršku Sjedinjenih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da Miro (Miroslav Lajčak) i ja rame uz rame podržavamo ovaj proces“, rekao je on.

Prema njemu nema nikakve kontradikcije u pristupu dijalogu izmedju SAD i EU.

„Oni idu u istom pravcu. Želeli bismo sporazum o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Srbije i Kosova, koji je idealno za nas usredsređen na uzajamno priznavanje, što, kako vidimo, zaista ostavlja ovo pitanje iza nas i otvara evropsko putovanje za oboje zemlje “, rekao je visoki američki diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD nisu strana u pregovorima, ali su deo ovog procesa.

„Dakle, čak i ako ne sedimo za stolom ili u sali tokom rasprave o raznim pitanjima, u više navrata smo o tim pitanjima razgovarali sa svim stranama u procesu. Imamo vrlo dobru i jasnu sliku o kojim se pitanjima raspravlja. Mi smo deo razgovora. Dakle, u ovom smislu učestvujemo u pregovorima čak i ako nismo strana u njima“, rekao je Palmer.

Kazao je da SAD nisu na margini ovog procesa.

„Mi smo direktno angažovani i uključeni u podršku pregovorima. Ovo je zapravo deo poruke moje zajedničke posete sa Miroslavom Lajčakom kako bih naglasio koliko su Sjedinjene Države duboko posvećene, uključene i angažovane u ovom procesu. Kosovo i njeni predstavnici moraju biti sigurni da su Sjedinjene Države posvećene ovom procesu, snažno podržava olakšavanja procesa od strane EU, ali je veoma posvećen i uključen u napore za pravičan, trajan sporazum koji otvara evropsku perspektivu za Kosovo i za Srbiju “, kazao je Palmer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.