U trendu

Pastor: Publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju

 Predsednik Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) Ištvan Pastor je u otvorenom pismu podržao predsednika Madjarskog nacionalnog saveta (MNS) Jenea Hajnala, povodom jučerašnjeg zahteva da Salašarsko pozorište obustavi svoju turneju zbog navodno sporne predstave „Kazimir i Karolina“.

Pastor je u otvorenom pismu koje je objavio na svom Fejsbuk profilu naveo da takvim zahtevom „nije oštećena kreativna sloboda, nego je publika Salašarskog pozorišta godinama izložena zlostavljanju“.
Pastor je naveo da je Hajnal bio „blag“ u svom zahtevu prema pozorištu i da je dozvolio da ga porede sa fašistima, i da umetničku slobodu pomešaju sa idealima Salašarskog pozorišta, preneo je portal Magločistač iz Subotice.

Prema njegovim rečima, publika Salašarskog pozorišta već šestu godinu „trpi“ njihove predstave, a da ih niko ne kontroliše, pa „prikazuju ovako katastrofalno ogavne predstave, da su pojedini gledaoci napustili neke od predstava, a da su ih neki pitali da li psovke u ovom pozorištu mogu malo da ublaže“.

On je spomenuo i da ovu stranku godinama unazad opterećuje šta se dešava u ovom pozorištu, te da se „uriniranje“ na sceni nikako ne može nazivati umetničkom slobodom.

„Predstave gledaju i deca, pa su roditelji prinudjeni da pokrivaju deci rukama oči, a starci pokrivaju uši deci“, kazao je Pastor.

On je optužio upravu pozorišta da pokušava da od ovog kreira političko pitanje.

Predsednik Madjarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal zatražio je juče od uprave Salašarskog pozorišta iz sela Kavilo, pored Bačke Topole, „da obustavi svoju turneju zbog prostog i neprimerenog rečnika kojim se ovo pozorište služi poslednjih godina“.
Iz uprave pozorišta su uzvratili da su takve optužbe „neistinite i neosnovane“, i poručili da će udovoljiti zahtevima u vezi turneje, ali i da će nastaviti sa prikazivanjem sporne predstave u Kavilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar