U trendu

Paunović: Neprijatelj koji preti predstavlja se da je demokrata (VIDEO)

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović rekao je na sednici Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (SE), koja se održava danas u Beogradu, da se „neprijatelj koji sada preti predstavlja da je demokrata“ i da „simulira slobodne izbore“.

Paunović, koji je i prošle godine u Istanbulu uputio poziv za sastanak u Beogradu, kazao je da je na mnogo mesta u Evropi ugroženi sve ono za šta se zalaže SE u svojim dokumentima, kao što su demokratija, ljudska prava, sloboda medija i vladavina prava.

„Koristi demokratske institucije da donese zakone kojima će se ukinuti ljudska prava i slobode“, rekao je Paunović i dodao da taj neprijatelj na čelo nezavisnih regulatornih tela postavlja „poslušne“ ljude.

On je u svom uvodnom govoru spomenuo i „političko ubistvo“ lidera Gradjanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića i dodao da se politički protivnici eliminišu i na „suptilniji“ način, putem medija i društvenih mreža koji se kontrolišu iz jednog centra.

„Ova medijska politička ubistva se razlikuju od pucnja iz pištolja zato što su za naručioca jeftinija, ali su efekti slični“, ocenio je Paunović i dodao da je efekat toga uklanjanje iz javnog i političkog života.

On je kazao da ne postoji razlika izmedju onih koji naručuju politička ili medijska ubistva jer su oni svi u suštini „ubice“.

Predsednik opštine Paraćin je naveo da sve to jeste proizvod iskustva iako predstavnicima koji dolaze iz stabilnih demokratija može da deluje kao „preterivanje“.

On je naveo da sve „slobode koje se čine kao zagarantovane mogu nestati preko noći“ ukoliko „niste stalno budni i na oprezu i posvećeni njihovoj odbrani“.

Predsedavajući Komiteta za monitoring Lendert Verbek rekao je da su članovi Komiteta dobro čuli šta je predsednik opštine Paraćin rekao, kao i o „borbi“ koja se dešava u Srbiji i njenom razvoju demokratije.

„U isto vreme mislim da je važno da smo svi željni da doprinesemo razvoju Srbije i da joj pomognemo i usmerimo i razmenimo znanje kako se nosimo sa svim ovim“, rekao je Verbek.

On je kazao da je i uloga Komiteta da razvija i podržava razvoj demokratije.

„Razvoj demokratije je ono što sve naše zemlje imaju kao temu na agendi i da je to težak posao, i u Srbiji kao i u drugim državama, ona ide sa uspesima i sa padovima, to je težak posao“, rekao je Verbek.

Predsedavajući Komiteta je kazao da je njihov cilj vrlo jasan, a to je vladavina koja će koristiti svim gradjanima, a ne manjini.

On je kazao da su jutros imali sastanak sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem o situaciji u Srbiji i kazao da će biti organizovan postmonitoring, kao i izveštaj o postmonitoringu.

Članovi Komiteta za monitoring na sastanku u Beogradu ispituju izveštaje o situaciji lokalne i regionalne demokratije u Poljskoj i Moldaviji, kao i izveštaj o izborima za kantonalne skupštine Bosne i Hercegovine.

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih vlasti Saveta Evrope svoju posetu Beogradu započeo je juče, koktelom organizovanim u Kombank dvorani, a zatim i u opštini Stari Grad.

Domaćini dogadjaja u Beogradu bili su Paunović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, uz podršku predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je govorio krajem prošle na sednici Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope u Strazburu da republičke vlasti, predvodjene Srpskom naprednom strankom, vrše snažan pritisak na odbornike lokalnih vlasti koji nisu pod njihovom kontrolom.

(Beta)

Napišite komentar