U trendu

Pavlović (NS): Gradska vlast odgovorna za požar i ugrožavanje zdravlja Beogradjana

Narodna stranka (NS) zatražila jedanas od gradske vlasti i nadležnih službi da javnost odmah obaveste kako je izbio požar na deponiji u Vinči, koje su mere bezbednosti preduzete da se spreče požari, i da li je protiv odgovornih pokrenut krivični i prekršajni postupak.

„Gradska vlast na čelu sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem je direktno odgovorna za ugrožavanje zdravlja svih gradjana zbog kancerogenih i otrovnih materija koje se usled požara šire po celom gradu“, ocenio je u pisanoj izjavi odbornik NS u Skupštini Beograda Miloš Pavlović.

Kako je istakao, u celom Beogradu se osetio smrad paljevine i video dim od požara u Vinči.

Pavlović je ocenio nadležni „nisu reagovali na vreme i na odgovarajući način“, pa je požar trajao cele noći i nastavio se i danas.

„Beogradjanima je požarom u Vinči naneta nenadoknadiva šteta za koju neko mora da odgovara, jer se usled spaljivanja plastičnog otpada kroz vazduh šire kancerogena jedinjenja, poput dioksina i furana, a Grad Beograd nema mogućnost da te materije detektuje u vazduhu i izmeri njihovu koncetraciju“, dodao je Pavlović.

On je dodao da je gradska vlast lagala Beogradjane da se požari više neće dešavati i da su preduzete odgovarajuće mere kako bi se šteta od požara svela na minimum, i napomenuo da je to „još jedna u nizu Vesićevih laži i neispunjenih obećanja“.

Kako je istakao, NS je više puta ukazivala na problem spalionice otpada u Vinči i to „ne samo na finansijski sporni deo tog slučaja, nego i na ekološke posledice“, ali gradska vlast nije učinila ništa kako više ne bi izbijali požari koji nanose ogromnu štetu zdravlju ljudi.

„Zaposleni u spalionici u Vinči često pokušavaju da ugase požare tako što ih zatrpavaju novim otpadom, što dovodi do stvaranja još više otrovnih gasova koje vetar dalje nosi ka Beogradu, a time se nanosi i veća šteta Beogradjanima“, rekao je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.