U trendu

Pendarovski Borelu: Neodrživa dalja blolada pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas na sastanku sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom da je neodržva dalja blokada početka pristupnih pregovora sa njegovom zemljom i Albanijom.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je ocenio posetu visokog predstavnika Borela Severnoj Makedoniji i regionu kao potvrdu posvećenosti i podrške EU Zapadnom Balkanu, posebno u svetlu nove geopolitičke realnosti u Evropi.

Pendarovski je istakao da je početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom test kredibiliteta Evropske unije i pozvao na brzu implementaciju strateških odluka u vezi sa politikom proširenja, ocenivši da nova geopolitička realnost ukazuje na potrebu integrisanja regiona u EU.

„Sa novom geopolitičkom dinamikom, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom na to da Severna Makedonija i Albanija od marta 2020. imaju odluku Saveta Unije da počnu pristupne pregovore. Severna Makedonija se pokazala kao kredibilan partner EU i dalja blokada otvaranja njenih pristupnih pregovora, zajedno sa Albanijom, je neodrživa“, rekao je Pendarovski.

Susretom sa predsednikom Severne Makedonije, potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel koji je juče popodne doputovao u Skoplje, započeo je balkansku turneju tokom koje će 16. marta posetiti i Albaniju i BiH.

Govoreći o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu i njenom uticaju na bezbednost evropskog kontinenta u celini, sagovornici su ponovo potvrdili potrebu za hitno zaustavljanje ruskih vojnih akcija u Ukrajini, vraćanje poretka medjunrodnog prava i što je moguće pre brz oporavak od razaranja.

„Visoki predstavnik je pozdravio odluku Severne Makedonije da se pridruži sankcijama EU Rusiji, čime se u potpunosti uskladila sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i paketom sankcija, uključujući paket mera iz 2014. godine“, navodi se u saopštenju sa sastanka Pendarovskog i Borela.

Na tom sastanku u Vili Vodno, dodaje se, bilo je reči i o zaključcima nedavnog Samita lidera EU u Versaju, sa akcentom na proces evrointegracija sa zemljama regiona, u čemu glavnu reč imaju države članice.

Ovo je prva zvanična poseta Severnoj Makedoniji Žozefa Borela kao visokog predstavnika Evropske unije.

U Skoplju će se, prema najavi, sastati i sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, vicepremijerom za evropska pitanja Bojanom Maričićem, predsednikom parlamenta Talatom Džaferijem i ministrima spoljnih poslova i odbrane Bujarom Osmanijem i Slavjankom Petrovskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.