U trendu

Pendarovski: Nadam se da ćemo Ilinden ubuduće proslavljati i u Prohoru Pčinjskom

Državno-crkvena delegacija Severne Makedonije danas je, posle pauze od 18 godina, na Ilinden posetila manastir Prohor Pčinjski u Srbiji, gde je 2. avgusta 1944. na prvom zasedanju Antifašističkog sobranja narodnog oslobodjenja Makedonije (ASNOM) nastala moderna makedonska država.

Delegaciju je predvodio predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je rekao da je sa Srbijom dogovoreno da se što pre formira radna grupa na nivou ministarstava spoljnih poslova koja bi trebalo da dogovori buduće proslave Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski kod Vranja.

Pendarovski je nakon posete tom manastiru, gde je položio cveće, zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju jer su, kako je rekao, „omogućili (delegaciji Severne Makedonije) da posle 18 godina pauze dođe na to sveto mesto i obeleži najveći makedonski državni praznik“.

„Ovo je mesto gde je formirana moderna makedonska država i znate da iz raznih razloga nismo mogli da dođemo ovde i da na ovom mestu proslavimo taj praznik, pa znate, napravili smo neke alternativne paralelne proslave u blizini, ali ne ovde gde je zaista održana istorijska sednica ASNOM“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Nadam se, istakao je, da je „ovo početak jedne dobre tradicije u kojoj ćemo 2. avgust, to je naš drugi Ilinden, slaviti ovde i od sada se podrazumeva da ćemo, kako kažu stari, doći da odamo puno poštovanje onima koji su formirali makedonsku državu 1944. godine“.

Kako je prenela agencija MIA, u kapeli manastira Svetog Prohora Pčinjskog u Srbiji postavljena je spomen-ploča povodom održavanja ASNOM u ovom manastiru 2. avgusta 1944. godine.

Dvojezično, na makedonskom i srpskom, na tom spomen obeležju piše: „2. avgusta 1944. godine na ovom mestu održana je prva sednica ASNOM, na kojoj su predstavnici naroda doneli istorijske odluke kojima je makedonski narod uspostavio državnost i samobitnost, izražavajući opredeljenje da živi zajedno sa narodima Jugoslavije“.

U sastavu makedonske delegacije sa Pendarovskim su bili ministarka odbrane Slavjanka Petrovska, poslanici u sobranju Severne Makedonije Miroslav Jovanović i Lidija Tasevska, mitropolit kumanovsko-osogovski Grigorije i episkop stobiški Jakov, predstavnici Saveza boraca NOB (Narodnooslobodilačke borbe).

Sa srpske strane su bili ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u svojstvu izaslanika predsednika Aleksandra Vučića, i episkop vranjski Pahomije, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Selaković je rekao da današnje zajedničko obeležavanje Ilindena ukazuje da su Srbija i Severna Makedonija dobri prijatelji i dodao da je veoma važno da unapređuju dobrosusedske odnose.

On je kazao da prvim zajedničkim obeležavanjem Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski posle 18 godina dve zemlje pokazuju koliko su, uz uzajamno poštovanje, „okrenute budućnosti i koliko žele da buduće generacije podižu u duhu dobrosusedstva i tolerancije“.

„Imali smo prilike da nakon polaganja venaca razgovaramo u prisustvu našeg domaćina, vladike vranjskog Pahomija, o budućim obeležavanjima, u godinama koje su pred nama i da konstatujemo koliko su istorije naroda na ovom prostoru prožete. Konstatovali smo koliko je važno da na državnom nivou usaglasimo način obeležavanja i mesta obeležavanja, gde će se komemoracije i proslave održavati“, naveo je Selaković.

Vladika Pahomije je danas u manastiru Prohor Pčinjski uručio odlikovanja Selakoviću i direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislavu Gašiću.

Ilinden, Dan republike u Severnoj Makedoniji, obeležen je skupovovima i polaganjem cveća u Memorijalnom centru ASNOM u mestu Pelince kod Kumanova, u Skoplju i na mestu Mečkin kamen kod Kruševa, gde je na Ilinden 1903. počeo Ilindenski ustanak protiv Osmanlijskog carstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar