U trendu

Petković: Izborima na severu Kosova, Kurti želi da postane faktički gradonačelnik u četiri …

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković ocenio je danas da su predstojeći izbori u četiri opštine na severu „nelegalni i nelegitimni“, kao i da kosovski premijer Aljbin Kurti „uz pomoć dva odsto albanskog stanovništva na severu nasilnim putem želi da postane faktički gradonačelnik u sve četiri opštine“.

Petković je na sastanku sa načelnikom Odeljenja za Balkan Ministarstva inostranih poslova Turske Ilhanom Sajgilijem kazao da je održavanje tih izbora jednostrana odluka Prištine i ponovio da Srbi na njima neće učestvovati jer Zajednica srpskih opština (ZSO) nije formirana, saopštila je Kancelarija za KiM.

Tokom sastanka, sagovornici su razgovarali i o stanju dijaloga Beograda i Prištine, a Petković je naglasio da ohrabruje činjenica da se prvi put u poslednjih nekoliko godina tokom poslednje runde dijaloga razgovaralo i o konkretnim koracima za formiranje ZSO, što, prema njegovim rečima, prištinska strana „uporno odbija, a bez čega se u pregovorima ne može krenuti dalje“.

Petković je ukazao i na više od 320 etnički motivisanih napada na Srbe i dodao da je Beograd „iskreno zainteresovan za stvaranje uslova koji bi doneli trajnu stabilnost i mir u regionu, što je i istorijska obaveza obe strane, u interesu budućih generacija“.

On je naveo i da je uloga Turske veoma bitna u dijalogu Beograda i Prištine i ocenio da postoji izuzetna saradnja dve zemlje, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.