U trendu

Petković: Kurti krši sve dogovore oko tablica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kosovski premijer Aljbin Kurti krši sve dogovorene sporazume o registarskim tablicama i da najnovijim hapšenjima želi da izazove krizu i reakciju Srba naročito u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi imao razlog da ne ispuni preuzete obaveze.

Petković je na konferenciji za novinare povodom hapšenja Srbina u Zubinom Potoku, rekao da se Priština ponaša po utvrđenom receptu, da generiše krize i incidente, a da je „Kurti pokazao da ne želi mir, ni dijalog ni da formira Zajednicu srpskih opština“.

Dodao je da Kurti stvara krizu oko registracije vozila jer to pogađa veliki deo ljudi, kao odgovor na to što međunarodna zajednica vrši pritisak na njega da se formira ZSO, što je potvrđeno i u Ohridu i u Briselu.

„Poslednjim izjavama Kurtija koji govori da je ZSO suprotna takozvanom Ustavnom sudu Kosova, kako je uperena protiv takozvanog Kosova i neće imati nikakava ovlašćenja, pokazuju da je ono što govori Aleksandar Vučić tačno, da Kurti ne želi da formira ZSO i omogući Srbima ostvarivanje prava kroz taj mehanizam“, rekao je Petković.

On je ponovio da su se ovakve krize već dva puta dešavale, prvi put kad je 2021. godine dogovoreno da se uvedu stikeri, a drugi put prošle godine kada je dogovoreno da tablice sa KS oznakama ostaju dok se ne dogovori trajno rešenje.

Sada, kako je dodao, Kurti ipak sprovodi jednostrane mere i ne dozvoljava vozilima sa KS tablicama da uđu u pokrajinu, iako je dogovor i uredba Vlade Srbije, da su KS tablice trajno važeće, dok se ne reši drugačije.

Petković je ponovio da Beograd nije ništa kriv i da će nastaviti da čuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji, kao i da je međunarodna zajednica o svemu detaljno obaveštena.

Kosovska policija uhapsila je juče u Zubinom Potoku Milovana B. osumnjičenog za paljenje automobila sa RKS tablicama koje izdaju prištinske vlasti, a zbog toga se sinoć okupilo više desetina ljudi na protestu u tom mestu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.