U trendu

Petković: Lako proverljiva laž Kurtija, Beograd se odazivao svakom pozivu na dijalog

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je večeras da je „notorna i lako proverljiva laž“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija (Albin) da je Beograd taj koji „navodno sabotira dijalog“.

„Svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa Beograd se uvek odazivao, i to je jedina istina“, naveo je Petković u saopštenju, komentarišući Kurtijevu izjavu da je planirani sastanak u Briselu sa Vučićem 19. jula odložen na zahtev Beograda.

Petković je naglasio da je Beograd čvrsto i nedvosmisleno opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa sa Prištinom i da žele da to postignu za pregovaračkim stolom, dok se po njegovim rečima, „dok opsesivno napada predsednika Vučića, Kurti se svojski trudi da jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama izazove novu krizu i destabilizaciju prilika na prostoru Kosova i Metohije“.

„Svoju posvećenost dijalogu Kurti bi lako mogao da pokaže tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština (ZSO), onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano“, dodao je on.

Naglasio je da su sve ostalo „jalovi i neuspešni pokušaji da sa sebe skine odgovornost za urušavanje dijaloga“.

„Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO. Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog ‘medjusobnog priznanja’, nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše“, dodao je Petković u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.