U trendu

Petković: Nema nikakvih Kurtijevih rokova za kraj dijaloga

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je danas kao netačne tvrdnje prištinskih zvaničnika o preciznim rokovima za postizanje konačnog dogovora u dijalogu sa Beogradom.

Prethodno je potpredsednik Vlade Kosova i glavni pregovarač Prištine u briselskom dijalogu Besnik Bisljimi izjavio da se rokovi za konačno rešenje tog procesa „poklapaju“ sa mandatima kosovskog premijera Aljbina Kurtija, američkog predsednika Džozefa Bajdena i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

„U dijalogu Beograda i Prištine, suprotno tvrdnjama šefa prištinskih pregovarača Besnika Bisljimija, nema nikakvih Kurtijevih rokova, a verovatnoća da do dogovora dodje ne meri se jedinicama vremena, već spremnošću Prištine da poštuje do sada postignute sporazume i omogući formiranje Zajednice srpskih opština“, naveo je Petković a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ocenio je da kraj dijaloga ne može biti vidljiv „kad Priština nije implementirala ni ono što je pre devet godina, na početku dijaloga, dogovoreno“.

„To što bi Priština volela da bude ishod dijaloga, nema nikakve veze ni sa realnošću, ni sa dijalogom, dok god Priština tako traći vreme i nama i posrednicima iz EU. Formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) je u samom srcu dijaloga i o nastavku normalizacije odnosa može se produktivno razgovarati tek nakon što Priština prestane da izbegava svoje obaveze i učini konkretne korake ka sprovodjenju onoga što su njeni predstavnici potpisali u Briselu“, dodao je Petković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar