U trendu

Petković o situaciji na Kosovu: Sinoć smo bili na korak od ozbiljnih sukoba

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković optužio je vlasti u Prištini za „veoma ozbiljnu krizu“, navodeći da je situacija na severu Kosova sinoć bila „na korak od ozbiljnih sukoba“.
 
Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su prištinske vlasti planirale da tokom noći pošalju više od 100 pripadnika jedinice ROSU sa desetinama vozila na sever Kosova.

„Sinoć smo bili na korak od ozbiljnih sukoba. Planirali su da tokom noći upadnu na sever kako bi se obračunali sa Srbima koji brane svoje kućne pragove, svoje pravo na opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji“, kazao je Petković.

Ocenio je da „pretnje“ Srbima na Kosovu „ne prestaju“ a da kosovski premijer Aljbin Kurti „svakog dana iznosi neistine“.

„Nigde ne piše da Srbi moraju da se odreknu srpskih ličnih karata i KM tablica. Dvodnevna agonija pokazuje razmere militantnosti čoveka na čelu vlasti u Prištini i koliko je Kurti opasan. Svi smo mogli da vidimo koliko je lagao, kako smo navodno mi hteli da destabilizujemo Zapadni Balkan. To su laži, koji bi bio naš interes da to radimo. Mi ne želimo nikakve probleme na Kosovu i Metohiji jer tamo žive naši ljudi, naša deca“, kazao je Petković.

Ocenio je da je Beograd „ozbiljnom inicijativom uspeo da zaustavi nerazumne odluke Aljbina Kurtija“ i upozorio vlasti u Prištini da im „ne padne napamet da sa dugim cevima ulaze na sever Kosova“.

„Predsednik Aleksandar Vučić sve vreme je pozivao predstavnike Kvinte da reaguju. Razgovarao je sa predstavnicima EU, Rusije, a sutra će razgovarati sa generalnim sekretarom NATO“, kazao je Petković.

Upitan za nastavak dijaloga, Petković je rekao će delegacija Beograda doći u Brisel „čim Miroslav Lajčak uputi poziv“.

„Nema alternative dijalogu, samo tu možemo da se dogovaramo“, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Najavio je da će Beograd nastaviti da izdaje lične karte i registarske tablice Srbima sa Kosova, navodeći da time „ne krši nijedan sporazum“ ali i da poštuje „svoj Ustav i zakone“.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su barikade koje su Srbi postavili na putevima na severu Kosova „reakcija na jednostrane poteze Prištine“.

Pozvao je kosovskog premijera da se Srbima više ne obraća na srpskom jeziku jer kako je rekao, srpski narod „odlično razume“ na svakom jeziku kakvu poruku Kurti šalje.

„To je poruka da nas ne vidi, kao da ne postojimo dole“, kazao je Rakić i pozvao Prištinu da se uzdrži od jednostranih akcija.Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.