U trendu

Petković posle sastanka u Briselu: Razgovarali o konkretnim koracima za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i šef pregovaračkog tima Petar Petkovičć rekao je večeras posle sastanka sa glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bisljimijem i predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom u Briselu da se razgovaralo o najkorektnijim koracima za formiranje Zajednice sprksih opština kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

„Imali smo duge i teške razgovore bez obzira što nisu nimalo prijatni važno je dalje da razgovaramo jer je to način na koji čuvamo mir pre svega da zaštitimo naš narod srpski narod na Kosovu i Metohiji, rekao je Petković novinarima posle današnjih sastanaka.

On je istakao da je važno da razgovaraju i zbog normalizacije odnosa jer samo tako mogu da sačuvaju stabilnost a celom Zapadnom Balkanu.

Po njegovim rečima na trilateralnom sastanku sa Bisljimijem i Lajčakom razgovarali su o „najkonkretnijim koracima za formiranje ZSO“ jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu.

Rekao je da su razgovarali o tome šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine i da je prvi korak predstavljanje nacrta statuta koji je urađen u okviru dijaloga na visokom nivou.

Takođe su utvrdili tekst deklaracije o nestalim a on će biti zvanično usvojen na sastancima na visokom nivou.

Rekao je i da su razgovarali i o energetici, registarskim tablicama i napadima i da će nastaviti da razgovaraju.

„Nastavićemo da razgovaramo i to je jedini način da idemo dalje“, rekao je Petković.

Petković i Bisljimi danas su bili u Briselu u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou, da bi razgovarali o sprovođenju sporazuma iz Ohrida.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.