U trendu

Petković: Prištini nije stalo do dijaloga

Poslednja runda tehničkih razgovora u Briselu izmedju Beograda i Prištine pokazala je apsolutnu nespremnost prištinske strane za dijalog i pregovore o ključnim problemima u implementaciji i kršenju do sada postignutih sporazuma, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković.

Kako je navededno u saopštenju iz Kancelarije za KiM, Petković je ocenio da poruke predstavnika prištinske delegacije Besnika Bisljimija posle jučerašnjih razgovora, predstavljaju nastavak politike provokacija.

„Ono što je važno jeste da je napravljen pomak po pitanju nestalih i da je Priština konačno priznala postojanje arhiva UČK i pristala na njihovo otvaranje, čime one više neće ostati skrivene“, naveo je direktor Kancelarije za KiM .

Podsetio je da Beograd od početka pregovora insistira na pitanju nestalih osoba čija sudbina, kako je rekao, ne sme biti poligon za bilo kakve politizacije.

„Porodice žrtava imaju pravo i interes da pronadju svoje najmilije, i Beograd je u tom pravcu dao nemerljiv doprinos pretražujući 22 lokacije i na taj način, odgovarajući na sve do sada pristigle zahteve, medju kojima je i poslednja (rudnik) Kiževak“, rekao je Petković.

On je današnju poruku iz Prištine, da je Beograd neozbiljan u zahtevima za pretragu lokacija na Kosovu, ocenio kao vrhunac cinizma.

Petković je istakao da Beograd očekuje da se „našim ekspertskim timovima omogući pretraga devet lokacija za koje postoje utemeljena saznanja da kriju posmrtne ostatke Srba“.

„Na pretnje trajnom zabranom poseta prostoru Kosova i Metohije Priština šalje poruku da joj nije stalo do dijaloga. Lažne optužbe da sam prilikom bilo koje posete koristio jezik mržnje ili provokacija, lako su proverljive, jer postoje audio i video zapisi svakog mog obraćanja na KiM, u šta se uverio i gospodin Miroslav Lajčak, ali i Bisljimi kojima sam tokom jučerašnjih razgovora pustio integralnu verziju mog obraćanja na polaganju kamena temeljca u Kosovskoj Mitrovici. Na takav evidentan dokaz, Besnik Bisljimi samo je zaćutao“, naveo je Petković.

On je ocenio da takve optužbe služe isključivo za predizbornu kampanju lokalnih izbora, koju Priština, kako je rekao, pokušava do vodi i iz Brisela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.