PGS: Država mora da štiti prava radnika i garantuje poštovanje zakona

Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopštio je danas, povodom protesta radnika fabrike šinskih vozila „Goša“, da država mora da štiti prava radnika i garantuje da će poslodavac poštovati zakon.

PSG je naveo da zaposleni fabrike šinskih vozila „Goša“ štrajkuju od 28. marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, što su njihova prava garantovana zakonom i da je država dužna da ih štiti bez obzira da li je reč o privatnom ili državnom poslodavcu.

„Država postoji da bi garantovala poštovanje zakona koji podjednako važe za sve“, navodi se u saopštenju.

Taj pokret je ocenio je da je nedopustivo da državni organi koji treba da kontrolišu uplate poreza i doprinosa, ne reaguju na kršenje zakona i da vlasnicima pojedinih firmi oprašta porez i plaća doprinose umesto njih, a da druge za isto kažnjava.

U saopštenju se dodaje da neuplaćeni doprinosi ne smeju biti smetnja ostvarivanju prava iz zdravstvenog i penzijskog osiguranja, jer je „nepravedno da radnici snose teške posledice zbog toga što je poslodavac kršio zakon, a država mu to tolerisala“.

PSG je ocenio da je izjava ministra za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja Zorana Djordjevića da nije razgovarao sa radnicima fabrike šinskih vozila „Goša“ koji su danas protestovali ispred Vlade Srbije jer je to kompanija u privatnom vlasništvu, „odraz krajnjeg neznanja i bahatosti autokratskog režima u Srbiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.