U trendu

PKS: Proizvodjači i izvoznici žitarica traže slobodan izvoz brašna, kvote za pšenicu i kukuruz

Grupacija proizvodjača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvodjača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su danas od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvodjenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz, saopštila je PKS.

„Na zajedničkom sastanku predstavnika udruženja „Žitounija“ i „Žita Srbije“ i Produktne berze zatraženo je od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota“, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS, Aleksandar Bogunović.

Predstavnici udruženja ocenili su, kako je navedeno, da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da je finansiraju.

Dodaje se da će posledice snositi kako proizvodjači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu robu da plasiraju, a potpisali su ugovore.

Izvoznici su, prema rečima Bogunovića, robu naplatili po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju ugovorene poslove.

Bogunović je ocenio da je plasman brašna u prethodnim godinama padao i da je sada dobra prilika da se povrati poverenje tradicionalnih kupaca i poveća izvoz kroz višu fazu prerade pšenice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar