U trendu

PKS: Vučija rakija među Čuvarkućama

Među skoro 900 domaćih proizvoda istaknutog kvaliteta koji nose znač Čuvarkuća uskoro će se naći i „vučije rakije“ – viljamovka, kajsija, dunja i šljivovica subotičke kompanije Simeks original (Simex Original), saoptšila je danas Privredna komora Srbije.

Savet za dodelu kolektivnog žiga Čuvrakuća u okviru projekta PKS dodelio je pravo na znak za osam proizvoda Simeksa.

„Mogućnost da voćne rakije budu Čuvarkuće jasna je potvrda da se i ova vrsta naše proizvodnje karakteriše izuzetnim kvalitetom koji je prepoznat na domaćem i inostranom tržištu. To potkrepljuju ispunjeni svi neophodni kriterijumi počev od kvaliteta i domaćeg porekla do zahtevnih standarda zaštite životne sredine. Domaći resursi čine oko 80 procenata proizvodnje ‘vučije rakije’, što ih je pozicioniralo da budu nosioci žiga“, rekao je Nenad Budimović iz PKS.

Vučija rakija se peče po tradicionalnoj recepturi u malim kazanima do 200 litara bez dodatnih aditiva i šećera destilacijom komine, smese zrelih, zdravih voćnih plodova koji su prošli kroz proces fermentacije.

„Najviše je Čuvarkuća u prehrambenom sektoru, ali se ističu i druge industrije od tekstilne do građevinarstva, što je potvrda da Srbija u svim oblastima ima veoma kvalitetne i konkurentne proizvode“, navodi se u saopštenju PKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.