U trendu

Platforma za rat? – Šta stoji u prištinskoj platformi?

Platforma koja je danas usvojena u kosovskoj skupštini o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine predviđa, između ostalog, recipročno priznanje unutar postojećih granica, kao i povlačenje Rezolucije 12 44.

Predviđa i osnivanje specijalnog suda za navodne zločine koje su tokom poslednjih sukoba počinili Srbi i utvrđivanje nadoknade ratne štete.

U platformi koja sadrži uvod i 11 principa na osnovu kojih će delovati prištinski tim za dijalog, navodi se i da je politički prioritet Kosova da postigne sporazum sa Srbijom, koji bi tzv. Kosovu omogućilo članstvo u Savetu Evrope, Evropskoj uniji i Ujedinjenim nacijama, prenose mediji.

U zaključcima platforme Srbija se poziva da, kako se navodi, “iskoristi ovu mogućnost i prihvati realnost na način koji pokazuje iskrenu posvećenost konstruktivnom procesu”.

Platformom se od Srbije traži da prekine sve aktivnosti koje sprečavaju Kosovo da postane međunarodno priznato kao suverena i nezavisna država.

Očekuje se poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta tzv. Republike Kosovo.

Od Srbije se, takođe, očekuje da se odrekne, kako se navodi, svih vrsta mešanja u pitanja unutrašnjih ili međunarodnih odnosa tzv. Republike Kosovo.

Očekuje se da Srbija prekine sve aktivnosti u vezi sa priznavanjem tzv. kosovske nezavisnosti od drugih država i da ga ne ometa na putu ka međunarodnim organizacijama.

Deo platforme je stav Prištine da o kosovskom ustavu nema pregovora, jer je taj dokument deo obaveza nastalih iz Ahtisarijevog plana i da svaki konačni sporazum mora biti u skladu sa kosovskim ustavom kojim je zacrtano da su „suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo nepovredivi i neotuđivi“.

Politički ciljevi tzv. Republike Kosova, navodi se, u procesu dijaloga za cilj imaju rešavanje svih otvorenih pitanja sa Republikom Srbijom, uključujući, između ostalog, poboljšanje statusa albanske zajednice koja živi u Srbiji, recipročno sa pravima srpske zajednice koja živi na Kosovu.

Zatim, poštovanje međunarodnih zakona o ljudskim pravima i izbeglicama za sve strane, zajedno sa relevantnim međunarodnim standardima demokratske vlasti, odgovornosti i transparentnosti.

Kao i uspostavljanje odgovarajućih mehanizama za obračun sa kriminalom, kršenjima ljudskih prava, što uključuje sudbine nestalih i reparacije.

Navodi se i da ne može da postoji dodatni nivo u strukturi vlasti tzv. Republike Kosovo, osim lokalne i centralne vlasti.

Eventualni konačni sporazum, prema platformi, stupio bi na snagu pod uslovom da je, kako se navodi, “Srbija priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”, zatim da se o sporazumu izjasne građani Kosova, kao i da on bude ratifikovan u parlamentima Srbije i tzv. Republike Kosovo.

Platforma predviđa da sporazum sa Beogradom bude postignut uz posredovanje EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti njegove primene.

Ovom platformom predviđeno je i da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i „Trepca“ na severu, predstavljaju deo „suverene teritorije Republike Kosovo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.