U trendu

Plenković: Nedvosmileno utvrdjeno da je dron bio naoružan

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je predstavnicima opozicije preneo proverene informacije da je bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu bila naoružana i da je došlo do ekspolozije, najverovatnije aviobombe koja je eksplodirala u tlu.

„Pronadjeni su upaljač, geleri i nedvosmisleno je utvrdjeno da je, inače, bespilotna letelica koja je namenjena za izvidjanje, bila prilagodjena da na sebi nosi oružje“, rekao je Plenković novinarima posle sastanka u Zagrebu sa predstavnicama opozicije.

On je istakao da je cilj da se utvrdi je li dron sovjetske proizvodnje, koji je prošao Rumuniju i Madjarsku, do Zagreba došao greškom, sabotažom ili namerom.

Plenković je rekao da je u kontekstu ruske invazije i agresije na Ukrajinu važno postići što širi konsenzus o smeru delovanja Hrvatske.

„Preneli smo opozicionim čelnicima sasvim pouzdanu informaciju, a to je da je ta bespilotna letelica bila naoružana, da je bilo eksplozije, da je najverojatnije reč o aviobombi koja je eksplodirala u tlu. Važno je da to znamo i da nema nikakvih dilema ni konfuzija“, zaključio je Plenković.

On je dodao da se pouzdano zna u kojoj su tački rumunski radari zabeležili dron, ali da to ne znači da je tada i lansiran.

„Zašto nije bilo većih šteta, to će istraga utvrditi. Sreća je da je pala na zemlju, a ne na asfalt, most, stambene zgrade“, naglasio je Plenković, koji je ponovio da je ukupna težina bombe o kojoj se govori u izvornoj varijanti 120 kilograma, a nosila je oko 40 kilograma eksploziva.

Više hrvatskih vojnih analitičara poslednjih dana je tvrdilo da je teško da je bespilotna letelica nosila eksploziv, već da je verovatnije reč o bombi za samouništenje.

Generalni sekretara NATO Jens Stoltenberg izjavio je nedavno da je, prema njihovim informacijama, bespilotna letelica bila nenaoružana i da se srušila pošto je ostala bez goriva.

Bespilotna letelica „striž tupoljev 141“ proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se prošlog četvrtka uveče na zelenu površinu u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma „Stjepan Radić“ u kojem je smešteno oko 4.500 studenata.

Reč je o gusto naseljenom delu Zagreba. Nije bio poginuih ii povredjenih, a oštećeno je 40-tak automobila koji su bili parkirani na obližnjem parkiralištu.

Letelica je lansirana u Ukrajini, prošla je kroz vazdušne prostore Rumunije, gde je bila nekoliko minuta, i Madjarske, oko 40 minuta, pre nego što je ušla u Hrvatsku gde se posle sedam minuta srušila u Zagrebu.

I dalje se ne zna ko je lansirao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar