U trendu

Počela sednica parlamenta. Vučić: Ne smem da otkrijem francusko nemački plan, izneću ono …

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da svrha skupštinske sednice na kojoj učestvuje nije da se prebaci odgovornost na parlament i građane, već da kao predsednik otvoreno kaže koji su izazovi pred Srbijom i šta predstoji srpskom narodu.

„Dolazim iz osećaja dužnosti da kažem šta se dogadja, da građani mogu da procene kakve su posledice naših postupaka a i šta je to za šta se borimo. Ukazaću na sve najlošije tačke francusko- nemačke inicijative i neću ništa da sakrijem, jer hoću da budem odgovoran i pošten“, rekao je Vučić pred poslanicima.

On je dodao da u vezi sa francusko nemačkim planom „za odluke biće vremena“, kao i da ne sme da iznese ceo plan, ali da će izneti „sve ono što je najgore za Srbiju“.

Predsednik Srbije je rekao da pitanja o Kosovu traju više od 600 godina, a da nema pravih odgovora te da se „ne zna da li je mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit“, kao i da se ne zna „gde je izlaz“.

Vučić je rekao da je važnije od svega da se razumeju okolnosti, istorijski trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo dešava, te da će poslanicima podrobno ispričati šta se dešavalo poslednjih godina.

Počela sednica na kojoj će Vučić predstaviti izveštaj o pregovorima sa Prištinom

Poslanici Skupštine Srbije započeli su novu vanrednu sednicu na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviti Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, on je na početku sednice pozdravljen višeminutnim aplauzom, ali i povicima „ua“ i zvižducima poslanika opozicije.

Sednici prisutvuje predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković koji je takođe pozdravljen i aplauzima i zvižducima, kao i predstavnici Srpske liste sa Kosova.

Izveštaj je poslanicima formalno podnela vlada Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju kao i malo poznata Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini.

U izveštaju je predstavljen niz aktivnosti u procesu, kao i presek stanja po temema, među kojima su zajednica srpskih opština, policija, pravosuđe, energetika, evropske integracije i brojne druge teme.

Od ukupno 40 strana, prvih 15 čini uvod u kojem je pobrojano šta je rađeno u poslednjih nekoliko godina.

U delu gde se analizira presek strana, kada je reč o Zajednici srpskih opština stoji da ni u ovom izveštajnom periodu nije bilo nikakvih formalnih pomaka.

Nema pomaka ni u oblasti policije, problem pravosuđa je nastavljen, s tim što je sada još gore, jer su Srbi, kako piše, „privremeno napustili institucije“, a u izveštaju su navedeni i brojni primeri loše prakse.

Naveden je mali pomak u energetici, kod evropskih integracija pomaka nema zbog, kako je rečeno, opstrukcije Prištine „koja je produbila krizu“, nema napretka kod katastra, matičnih knjiga, Priština krši odredbe o pečatu, blokiran je sporazum o diplomama, a nije usvojena čak ni deklaracija o nestalima.

I u svim ostalim oblastima Beograd je činio sve da se dogovoreno primeni, piše u izveštaju, uz brojne primere kršenja od strane Prištine.

Ranije je najavljeno da će predsednik Srbije Vučić sa narodnim poslanicima voditi raspravu o takozvanom „francusko-nemačkom predlogu“ o kojem bi Srbija trebalo da se izjasni.

Pojedine opozicione partije tražile su od Vučića da im dostavi taj predlog i da to bude tema rasprave, ali za sada taj dokument nije ušao u proceduru, a u ovom koji je pred poslanicima, nema podataka o bilo kakvom planu.

Kako je najavljeno, sednica o Kosovu trajaće više dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar