U trendu

Počeo deveti „Protest protiv diktature“ u Beogradu

Deveti „Protest protiv diktature“ gradjana nezadovoljnih rezultatima na izborima za predsednika Srbije, na kojima je pobedio aktuelni premijer Aleksandar Vučić počeo je danas oko 18.00 ispred Vlade Srbije u Beogradu.

Današnje okupljanje studenata počelo je, za razliku od prethodnih, ispred Vlade Srbije, a ne Doma Narodne skupštine.

Okupljeni, medju kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih gradjana i ljudi sa decom, nose državne zastave, transparente „Nemoj se buniti, nemoj glasati“, „Uključi TV sve je u redu“, „Svi smo mi IMT“, „Radnici uz vas smo“, „I vazduh ste privatizovali“, „Niko ne sme biti gladan i bez doma“ i zvižde pištaljakama.

Na rakrsnici Nemanjine i kneza Miloša nalazi se veliki transparent na kome piše: „Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje rasnih prava“. Saobraćaj je obustavljen u Nemanjinoj ulici.

Neki od okupljenih nose zastavu Vojnog sindikata koji je protestovao u subotu, i sindikata Sloga.

Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Kako se navodi na Fejsuk stranici „Protiv diktature“, studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske mesije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.