U trendu

Počeo protest na poziv Ekološkog ustanka, par stotina gradjana ispred Vlade Srbije

Nekoliko stotina gradjana okupilo se danas na poziv pokreta Ekološki ustanak ispred Vlade Srbije u Beogradu, na protestu protiv namere kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma.

Učesnici protesta nose zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“.

Medju okupljenima su organizatori iz Ekološkog ustanka, kao i lider Zajedno za Srbiju i Otvorene gradjanske platforme AKCIJA Nebojša Zelenović.

Organizatori skupa pozvali su gradjane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Pokret Ekološki ustanak zahteva da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisane sa kompanijom Rio tintom, čime bi se, kako smatraju, i formalno-pravno ta kompanija „proterala“ iz zemlje.

Oni traže i da se obustave svi prekršajni i krivični postupci protiv gradjana koji su učestvovali na blokadama saobraćajnica, kao i procesuiranje svih „batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima, kako na Šabačkom mostu, tako i na svim drugim mestima“.

Masovne blokade saobraćajnica organizovane su prethodnih mesec dana na više od 50 lokacija u Srbiji zbog nezadovoljstva projektom „Jadar“ kompanije Rio Tinto, kao i zbog spornih zakona o eksproprijaciji i referendumu, nakon čijeg povlačenja je od protesta odustao deo dotadašnjih organizatora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)