Počeo sastanak Vučić – Mogerini u Briselu

Visoka predstavnica Federika Mogerini sastala se danas u Briselu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nastavku dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Mogerini se prethodno sastala s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

U Briselu se očekuje da će posle toga biti održan i trojni sastanak, predsednika Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas  da su kosovske institucije donele odluku o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i da Priština poštuje legitimni interes zvaničnika Srbije za srpski narod na Kosovu.

Uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Tači je novinarima rekao da je „sadašnji status kvo kao i zamrznuti konflikt neodrživ“.

Tači je rekao da dijalog Srbije i Kosova „definitivno ulazi u poslednju fazu kako bi se postigao konačni mirovni sporazum dve strane“ i izrazio uverenje da će taj proces „doneti napredak obema zemljama i stabilnost regionu“.

Tači je podvukao da „dijalog ima smisla samo uz uzajamno priznavanje dve strane“ i dodao da „u slučaju Kosova to znači i članstvo u UN“.

On je naglasio da će „integritet Kosova i njegov multietnički duh biti očuvani“, dodajući da „treba ići napred ka evroatlantskoj budućnosti Kosova i evropskoj budućnosti Srbije“ kako ne bi ostao „prazan prostor za antievropske ideologije“.

Uoči sastanka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini kojim je počela nova runda dijalog a na najvišem nivou, Tači je rekao da dijalog Beograda i Prištine ne bi trebalo povezivati ni porediti sa bilo kojom situacijom bilo gde u svetu, jer su u pitanju interesi gradjana Kosova i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.