U trendu

Počeo skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja

Sastanak na visokom nivou posvećen 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas u Beogradu.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija medjunarodnih organizacija.

Medju nesvrstanima je prvi put i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dočekali su pre početka sastanka šefove delegacija, u prisustvu brojnih domaćih i stranih medijskih ekipa. Oni će tokom dana održati niz bilateralnih sastanaka.

Osim na ulazima u halu u kojoj se održava skup, ekipa agencije Beta nije primetila pojačane mere bezbednosti i veći broj pripadnika policije. Oblast nadleću helikopteri, ali saobraćaj i dalje normalno funkcioniše. Skup se održava pod strogim epidemiološkim merama.

Ranije je najavljeno da će zbog ovog samita u pojedinim beogradskim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela, biti povremenih obustava saobraćaja u toku dana.

Uz Vučića i Selakovića, sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, i brojni ministri u Vladi Srbije.

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja održana je 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.