U trendu

Počinje Sabor SPC: Sutra bogosluženje na Vračaru, pa radni deo, Kosovo redovna tema

Zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), njenog najvažnijeg tela, počinje sutra bogosluženjem u beogradskom hramu Svetog Save, patrijarh Porfirije će sa vladikama, iz zemlje i inostranstva, služiti liturgiju i Priziv Svetog Duha.

Dan kasnije, počinje radni deo u kripti hrama na Vračaru.

U kratkoj zvaničnoj najavi ne pominju se teme, sem podnošenja izveštaja eparhija i crkvenih tela, ali Kosovo je to redovno, pa se tako i sada očekuje. Praksa je da se zaseda iza zatvorenih vrata.

Patrijarh Porfirije poručio je, u Uskršnoj poslanici, da je za Crkvu „neprihvatljivo otuđenje Kosova i Metohije od države Srbije, posredno ili neposredno de fakto ili de jure“, formulacijom koju koristi i vlast.

U toj poslanici Crkva se usmerila na „takozvani rodno osetljivi jezik“ izazvavši brojna reagovanja. To je sklonilo u stranu očekivanja dela javnosti da se patrijarh konkretnije i glasnije izjasni o Kosovu.

Crkva se direktno pominje u „francusko – nemačkom“ planu o Kosovu. Kaže se da će „strane formalizovati status SPC na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa evropskim modelima“.

Neizvesnost da li će SPC reagovati i kako, trajaće najviše par sedmica koliko i zasedanje Sabora, na čijem kraju se objavljuje saopštenje. Ukoliko se odmakne od uopštene formulacije i konkretno ukaže na taj plan i ovu odredbu to bi se tumačilo i kao poruka predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Tumačilo bi se i eventualno prećutkivanje.

Doskoro bi takve neizvesnosti, moguće, bilo manje ali je korona izmenila vrh Crkve. Preminuli su pripadnici starije generacije – patrijarh Irinej, mitropolit Amfilohije, umirovljeni ali uticajni episkop Atanasije, od kojih je javnost bez čekanja mogla da dobije odgovore praktično na sva pitanja.

Mada im je Kosovo često bilo polazna tačka u obraćanjima, imali su različito viđenje Vučićeve politike, od dodele najvišeg crkvenog ordena za odbranu Kosova do optužbe za izdaju.

Pred patrijarhom i vladikama se će, izvesno, naći i makedonsko pitanje. Na prošlom Saboru odučeno je da se Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridska arhiepiskopija (MPC) dodeli Tomos o autokefalnosti čime je prevaziđen spor nastao kad se nekanonski izdvojila iz Srpske crkve iz autonomnog u potpuno samostalni status.

Kako je Sabor nadležan za najvažnije odluke moguće je da će saopštiti šta se dešava sa Pravoslavnom ohridskom arhiepiskopijom (POA) ustanovljenom kao autonomnom u okviru Srpske crkve, što je bio odgovor na dugogodišnje odbijanje MPC da se vrati u takav status.

Uoči zasedanja Sabora, kako saznajemo, u Beogradu je bila delegacije MPC i u Patrijašijskom dvoru razgovarala sa patrijarhom Porfirijem. Zvaničnog saopštenja o sastanku nema, ali je opcija koja se od ranije pominje da se POA integriše u MPC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar