Podaci američkih obaveštajaca: Na Tita 1946. pokušan atentat, evo i gde

U julu 1946. američki obaveštajci fokusirali su Crnu Goru, između ostalog, zbog pokušaja atentata na Josipa Broza Tita tokom njegove posete Crnoj Gori kao i zbog uloge antikomunističkih „zelenaških” grupa Krste Popovića.

Podaci se nalaze u analitičkom dokumentu „Internal Situation in Yugoslavia” (Unutrašnja situacija u Jugoslaviji) iz novembra 1946. godine. Pod oznakom „confidential” (poverljivo) distribuiran je korisnicima 4. marta 1947. godine, prenosi Avaz.

Da se informacija o navodnom atentatu na Tita pojavila samo u štampi, verovatno bi se mogla pripisati derivatu hladnoratovskih propagandno-psiholoških operacija američke vlade. Međutim, ta informacija uzima se i u dokumentu „Internal Situation in Yugoslavia” Centralne obaveštajne grupe iz novembra 1946. kao nepobitna činjenica.

Dokument je „poverljiv”, tj. nije predviđen za plasiranje u javnost, a šta u dokumentu piše?

– Posle pokušaja atentata na Tita i njegovu svitu u julu ove godine na crnogorskom tlu režim je preduzeo drastične korake. Uhapšen je određeni broj komunističkih funkcionera, dok su KNOJ (Korpus narodne odbrane Jugoslavije) i redovne vojne jedinice zamenjene, što implicira da su bile u nekim vezama sa ilegalnim nacionalnim jedinicama.

Posle pokušaja atentata na Tita na Cetinju, naredni paragraf dokumenta „Internal Situation in Yugoslavia” iz novembra 1946. se odnosi na procenu, kako piše, „ilegalnih grupa, nazvanih ‘zelenaši’, koje predvodi crnogorski brigadir, Krsto Popović“, piše Antena M.

CIG – preteča CIA-e

Po okončanju Drugog svetskog rata, predsednik Hari S. Truman 1. oktobra 1945. potpisaće izvršnu naredbu o raspuštanju vojno-obaveštajne službe OSS (Office of Strategic Services). Reorganizacije kapaciteta za obaveštajne, propagandno-psihološke i paravojne delatnosti u inostranstvu su podeljene između Stejt departmenta, ministarstva odbrane i generalštaba.

Truman će novom izvršnom naredbom od 22. januara 1946, uspostaviti Nacionalnu obaveštajnu upravu, a CIG je njeno operativno telo. CIG je embrion CIA, osnovane 18. septembra 1947. godine.

General Hojt. S. Vandenberg, pomoćnik šefa štaba vazduhoplovnih snaga američke vojske, od juna 1946. je bio šef CIG-a. Na toj dužnosti biće do maja 1947. godine.

CIG deluje i u tadašnjoj Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji (FNRJ).

2 komentara
  1. Anonimni

    TRUBAČI !!!! FUJ „KRSTARICE“ ############ DOSTA BLOKADE KOMENTARA „KRSTARICO“ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FUJ … BLOKIRALA KOMENTARE „KRSTARICA“ —- >>>> ################# GRRRRRRRRRRRRRR ########## ZNAMO PREVARE, ALI TRAŽIMO ŠTETU ! ######################### POMOZI BOŽE SRBIJI! #### POMOZI BOŽE SRBIJI! ########################################### POŽURI POLAKO , … ### ZA NEZAKONITU AGRESIJU 19 DEVETNAEST ZEMALJA NATO UBICA NA SRBIJU OD 24.3.1999 DO 10.6.1999 , m o r a m o ZAHTEVATI ODŠTETU ZA ŠTETU KOJU SU NAPRAVILI, MATERIJALNO UNIŠTENJE OBJEKATA, ZA PRIVREDU, ZA ŠKOLSTVO, ZDRAVLJE,(FIZIČKO I PSIHIČKO) , PRIRODU-EKOLOGIJU, OSIROMAŠENJE, ..-SRPSKOJ PRAVOSLAVNOHJ CRKVI ZA ŠTETU, ZA OKUPACIJU KOSOVA I METOHIJE, KORIŠČENJE TERITORIJE NA KIM , …. ZA AGRESIJU I UBISTVA SA KQASETNIM BOMBAMA , MUNICIJOM SA RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM , ODGOVORNOST ZA ZLOČIN MIMO PRAVILA RATA , SE PLAČA ODŠTETOM ,…. DRN, ZVRC, POMOZI BOŽE SRBIJI!

  2. Anonimni

    DOSTA BLOKADE KOMENTARA „KRSTARICO“ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! FUJ … BLOKIRALA KOMENTARE „KRSTARICA“ —- >>>> ################# GRRRRRRRRRRRRRR ########## ZNAMO PREVARE, ALI TRAŽIMO ŠTETU ! ######################### POMOZI BOŽE SRBIJI! #### POMOZI BOŽE SRBIJI! ########################################### POŽURI POLAKO , … ### ZA NEZAKONITU AGRESIJU 19 DEVETNAEST ZEMALJA NATO UBICA NA SRBIJU OD 24.3.1999 DO 10.6.1999 , m o r a m o ZAHTEVATI ODŠTETU ZA ŠTETU KOJU SU NAPRAVILI, MATERIJALNO UNIŠTENJE OBJEKATA, ZA PRIVREDU, ZA ŠKOLSTVO, ZDRAVLJE,(FIZIČKO I PSIHIČKO) , PRIRODU-EKOLOGIJU, OSIROMAŠENJE, ..-SRPSKOJ PRAVOSLAVNOHJ CRKVI ZA ŠTETU, ZA OKUPACIJU KOSOVA I METOHIJE, KORIŠČENJE TERITORIJE NA KIM , …. ZA AGRESIJU I UBISTVA SA KQASETNIM BOMBAMA , MUNICIJOM SA RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM , ODGOVORNOST ZA ZLOČIN MIMO PRAVILA RATA , SE PLAČA ODŠTETOM ,…. DRN, ZVRC, POMOZI BOŽE SRBIJI!

Napišite komentar