U trendu

Podneta krivična prijava protiv čelnika BIA zbog navoda o otmici i mučenju člana Narodne stranke

Pravni tim Narodne stranke podneo je danas krivičnu prijavu protiv direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića, načelnika Uprave za bezbednost BIA Marka Parezanovića i trojice pripadnika agencije zbog sumnje da su „oteli i mučili“ člana te stranke Konstantina Katića.

Narodna stranka saopštila je ranije da su pripadnici BIA 26. septembra protivpravno oteli Katića, mučili ga četiri sata na njegovom radnom mestu i od njega tražili da prizna da je on autor tvita u kojem se vredja predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare ispred Specijalnog suda u Beogradu, potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da ta stranka traži političku i krivičnu odgovornost čelnih ljudi BIA zbog protivpravnog odvodjenja i mučenja Katića.

Ponoš je kazao da se od dana „otmice“ nijedan predstavnik vlasti nije o tome oglasio, kao i da o tome „ćuti“ Radio-televizija Srbije (RTS), „kao da se ništa nije desilo“.

„Imaju ideju da je normalno da se otimaju i prebijaju ljudi“, rekao je Ponoš i naglasio da Narodna stranka o tome neće ćutati.

Istakao je da je potrebno pokazati „da se ne plašimo, zbog svih gradjana“.

Ponoš je podsetio i da je Gašić pre šest godina smenjen sa funkcije ministra odbrane jer je uvredio novinarku kao i na reči tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „pristojnost nešto što se traži od svih“.

„Ako je neko tada morao da napusti mesto ministra odbrane, zar je normalno da se ignoriše činjenica da je isti taj čovek na čelu službe koja je otela i mučila čoveka i da ostane na tom mestu (direktora BIA). Ako to ne zahteva političku odgovornost, ja neznam šta za to treba“, rekao je Ponoš.

Ocenio je da Vučić svoje odnose sa Evropljanima rešava tako što im uručuje cveće i vredne poslove bez tendera, a odnose u društvu, tako što preti gradjanima Srbije.

Prema njegovim rečima, najnovije je to što njegove službe prebijaju gradjane.

Ponoš je ponašanje vlasti u vezi sa Katićem uporedio sa „strategijom kuvanja žabe“.

„Strategija je da ovo padne u zaborav, imaju ideju da nas skuvaju kao žabe i da se priviknemo na to da je normalno da otimaju i prebijaju ljude. Mi moramo da iskočimo iz tog lonca, to je zadatak svih nas inače će nas skuvati“, slikovito je objasnio.

Naveo je da vlast, što se tiče krivične odgovornosti pripadnika BIA, ne može da zaustavi Narodnu stranku.

„Bez obzira što nemamo nikakva velika očekivanje da će neko biti pozvan na političku odgovornost, nastavićemo da pozivamo na to, jer ako o tome budemo ćutali ispašće da se plašimo. Moramo da pokažemo da se ne plašimo zbog svih gradjana koji će se sutra naći u sličnoj situaciji“, rekao je on.

Dodao je i da ako Vučić nastavi da dalje vlada Srbijom „njemu uskoro neće trebati nijedan drugi instrument i ni jedn druga institucija“, već samo tajna i javna policija.

Funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić precizirao je da je prijava podneta zbog sumnje da su izvršena krivična dela zloupotrebe službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, nesavestan rad u službi i protivpravno lišavanje slobode.

„Dali smo i bliže informacije kojima se mogu identifikovati tri službenika BIA koji rade u deprtmanu na beogradskom aerodromu“, rekao je on.

Gajić je ponovio da je Katić bio protivpravno lišten slobde, te istakao da to nije bio informativni razgovor.

„Bio je faktički otet, pripadnici BIA su pokušali da iznude iskaz, tukli su ga, pretili da će mu polomiti ruke i noge“, naveo je Gajić.

Advokat Ognjen Radić kazao je da je od nadležnih zatraženo da se Katiću obezbedi policijska zaštita.

„U krivičnoj prijavi smo to tražili jer je krivično delo izvršeno od (strane) pripadnika BIA“, rekao je on.

Dodao je da BIA, po zakonu, u ovom slučaju nije ni smela da bude angažovana.

„Nigde nećete videti da se službenici BIA smeju angažovati kod uvrede, a ovde konkretno kod pozivanja na uvredu, tako da smo predložili da se pruži zaštita oštećenom jer smatramo da se na ovome neće stati“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar